Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Judas

Judas heeft dezelfde betekenis als Juda. Het is een Griekse naam die 'geprezen' of 'bewonderd' betekent.

Hoewel Judas anders lijkt te zijn, heeft het toch dezelfde betekenis als Juda. Het is een Griekse jongensnaam die 'geprezen' of 'bewonderd' betekent. In de Bijbel komen naast Judas Iskariot, de apostel die Jezus verraadde, nog drie andere Judassen voor.

Is de naam Judas populair in Nederland?

Judas kan als naam niet rekenen op grote populariteit in verschillende landen. Mogelijk heeft zijn negatieve rol in de Bijbel hiermee te maken. In Nederland wordt de naam zelden gebruikt.

Heeft Judas een negatieve betekenis?

Ja, indirect. Hoewel de naam van Judas dezelfde vererende betekenis draagt als Juda, heeft zijn naam in de volksmond een negatieve naklank gekregen. Door het verraad, hebben benoemingen als 'een judas' en 'judaskus' bekendheid verworven.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Judas terugvinden?

De naam Judas is onder andere te vinden in het Bijbelboek Matteüs 10:4.

Hoeveel keer komt de naam Judas voor in de bijbel?

De naam Judas komt 210 keer voor in de bijbel

Wie was Judas en wat deed hij?

Niet één maar zelfs twee van de twaalf apostelen van Jezus heetten Judas. Hierbij zit er een verschil tussen de verrader, Judas Iskariot, en Judas Taddeüs. Waar Taddeüs waarschijnlijk van oorsprong een visser is geweest en het evangelie verkondigde na zijn tijd met Jezus, is Iskariot de persoon die Gods zoon uiteindelijk uitlevert aan de hogepriesters van de Jeruzalemse tempel. Hij doet dit met een kus. Nadat Jezus met de dood veroordeeld is krijgt hij spijt en berooft zichzelf van het leven. Naast de twee apostelen is er ook nog Judas de Galileeër, een Joodse opstandeling die in 6 na Christus zich verzette tegen de Romeinse bezetters en hun benadeling van de vroegste christenen.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--