Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Judit

Judith, Juud

Judit is de vrouwelijke versie van Juda. Haar Franse naam geeft de afkomst van de naamdraagster aan en betekent 'uit Judea'.

Judit, soms ook geschreven als Judith, is de vrouwelijke versie van Juda. Haar Franse naam geeft de afkomst van de naamdraagster aan en betekent 'uit Judea'. Judit is in het gelijknamige apocriefe geschrift een weduwe die haar volk helpt de Assyrische legers te overwinnen.

Is de naam Judit populair in Nederland?

Judith is de vervoeging van Juda voor vrouwen. Deze naam werd iets vaker gebruikt dan Juda, maar wordt door de jaren heen steeds minder vaak gebruikt. Tegenwoordig krijgen minimaal 20 kinderen jaarlijks de naam Judith. Het aantal van de naamvervoegingen Judites en Juuds is daarentegen op één hand te tellen: bijna geen enkele ouder kiest voor deze namen.

Heeft Judit een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Judit is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Judit terugvinden?

De naam Judit is onder andere te vinden in het apocriefe geschrift Judit 8:1.

Hoeveel keer komt de naam Judit voor in de bijbel?

De naam Judit komt 273 keer voor in de bijbel

Wie was Judit en wat deed zij?

In de apocriefe geschriften komt één Judit voor. Zij is een rijke weduwe die de inwoners van Betulia helpt Nebukadnessar II te verslaan. Zijn legers staan voor de poorten om Betulia en de wereld te veroveren. Terwijl het volk uitdroogt, verhongert en in paniek raakt, gaat Judit opgemaakt en wel naar het kamp van de aanvallers. Samen met haar bediende zoekt zij de aanvoerder Holofernes op. Na enkele dagen probeert de man haar te versieren, maar drinkt zoveel dat hij in slaap valt. Zij onthoofdt de laveloze aanvoerder, waarna de inwoners de verwarde belegeraars weten te verdrijven.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--