Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Junia

Junia

De naam Junia wordt voornamelijk voor meisjes gebruikt en betekent in het Latijn 'de jongeling' of 'gewijd aan Jupiter'.

Junia of Juna verschijnt maar één keer in de Bijbel, namelijk in Romeinen 16. Haar naam wordt voornamelijk voor meisjes gebruikt en betekent in het Latijn 'de jongeling' of 'gewijd aan Jupiter'.

Is de naam Junia populair in Nederland?

Waar maar een aantal kinderen sinds de afgelopen jaren Junia zijn genoemd, is de verbastering Juna veel geliefder onder de bevolking. Vanaf 2012 zijn er kinderen bekend die deze naam dragen en met een lichte groei zijn er in 2016 zo'n 75 kinderen met deze naam. De naam is hierbij eigenlijk alleen voor meisjes gebruikt.

Heeft Junia een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Junia is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Junia terugvinden?

De naam Junia is onder andere te vinden in het Bijbelboek Romeinen 16:7.

Hoeveel keer komt de naam Junia voor in de bijbel?

De naam Junia komt 1 keer voor in de bijbel

Wie was Junia en wat deed hij/zij?

Over Junia is niet veel bekend, de naam komt maar in één vers voor: Romeinen 16:7. Junia krijgt in dit vers de groeten van Paulus en is zeer waarschijnlijk een vooraanstaande christelijk Joodse vrouw die in Rome woont. Er is in het verleden veel discussie gevoerd over Junia's geslacht. Dit begon al in de derde eeuw, maar zelfs nog in de twintigste eeuw kunnen vertalers simpelweg niet accepteren dat ook een vrouw apostel kan zijn geweest. Hierdoor spreken veel verschillende vertalingen elkaar tegen op dit gebied. Een definitief antwoord op dit vraagstuk is moeilijk te vinden.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--