Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kaïn

Kane, Kahn, Kenan

Kaïn is een Hebreeuwse jongensnaam. De naam betekent 'speer' of 'lans'. De naam kan ook wel 'aanwinst' of 'verwerving' betekenen. Figuurlijk betekent de naam 'nors, boosaardig, wrevelig mens'.

Kaïn is een Hebreeuwse jongensnaam. De naam betekent 'speer' of 'lans'. De naam kan ook wel 'aanwinst' of 'verwerving' betekenen. Figuurlijk betekent de naam 'nors, boosaardig, wrevelig mens'.

Is de naam Kaïn populair in Nederland?

Nee, er werd in 2016 maar één jongetje Kaïn genoemd. Kenan is een meer geliefde naam. Deze werd gegeven aan 23 jongetjes in 2016. 

Heeft Kaïn een negatieve betekenis?

Ja

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Kaïn terugvinden?

De naam Kaïn is te vinden in Bijbelboek Genesis 4:1 in het oude testament en Hebreeën 11:4 in het nieuwe testament.

Hoeveel keer komt de naam Kaïn voor in de bijbel?

De naam Kaïn komt 23 keer voor in de bijbel

Wie was Kaïn en wat deed hij?

Kaïn is de eerstgeboren zoon van Adam en Eva. Niet veel later krijgen Adam en Eva een tweede zoon: Abel. Kaïn wordt een boer, Abel een herder. Kaïn brengt God een offer van zijn oogst en ook Abel brengt een offer: het mooiste eerstgeboren dier uit zijn kudde.

God ziet het offer van Abel, maar heeft voor het offer van Kaïn geen oog, tot grote woede van Kaïn. Hierop neemt hij Abel mee naar het veld en doodt hem. God ziet dit en vraagt aan Kaïn waar zijn broer is. Kaïn antwoordt schijnheilig dat hij dit niet weet en dat hij niet altijd op zijn broer hoeft te letten. God weet dat Kaïn loog en  vervloekt hem. Hierop gaat Kaïn weg van God en vestigt zich in Nod. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--