Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kus

Een mogelijke betekenis van Kus is 'Alsof hij steeds wijzer werd'. Andere vertalingen kunnen zijn 'zwart' of 'angst'.

De betekenis is moeilijk te achterhalen, maar de regio Koesj was verbonden aan Ethiopië. De bewoners van de regio werden Koesjieten genoemd door de Israëliërs. Een mogelijke betekenis van Kus (de zoon van Cham), vertaald vanuit het Hebreeuws, is 'Alsof hij steeds wijzer werd'. Andere vertalingen kunnen zijn 'zwart' of 'angst'.

Is de naam Kus populair in Nederland?

De naam komt zo weinig voor in Nederland, dat er nauwelijks statistieken over bestaan. Tegen 2014 droeg minder dan 0.0001% van de jongens Kus als volgnaam. Het feit dat de naam in het Nederlands te veel lijkt op het woord 'kus' kan een reden zijn dat de naam niet populair genoeg is als een voornaam.

Heeft de naam Kus een negatieve betekenis?

Nee, de naam Kus heeft geen negatieve betekenis.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik de naam Kus terugvinden?

Je vindt Kus in het Bijbelboek Genesis 10:6.

Hoeveel keer komt de naam de voor in de bijbel?

De naam de komt 7 keer voor in de bijbel

Wie was Kus en wat deed hij?

Er is niet heel veel bekend over Kus. Wat we wel weten is dat Kus de zoon van Cham, kleinzoon van Noach en de vader van Nimrod is. In de Hebreeuwse Bijbel wordt hij beschouwd als de stamvader van de Afrikanen. Het Nubische rijk Koesj zou een verwijzing naar hem zijn. De Koesjieten komen nog een paar keer terug in de Bijbel. In 2 Koningen zijn de Koesjieten bondgenoten van Israël en in Jeremia stelt de profeet de retorische vraag; "Kan een Koesjiet zijn huid veranderen?" (Jeremia 13:23). De tweede vrouw van Mozes is een Koesjiet (Numeri 12:1). Mirjam en Aäron zijn het niet eens met zijn keuze en uiten kritiek, maar worden daarna gestraft door God.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--