Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus

Lazarus is afgeleid van het Hebreeuwse 'Eleazar', wat 'God heeft geholpen' betekent

Lazarus is de Latijnse versie van het Griekse 'Lazaros'. Dat is weer afgeleid van het Hebreeuwse 'Eleazar', wat betekent 'God heeft geholpen'. Er zijn twee personen die in het Nieuwe Testament deze naam dragen. Een fictieve in de gelijkenis van de rijke man en Lazarus en de persoon die uit de dood werd herrezen door Jezus.

Is de naam Lazarus populair in Nederland?

Ondanks de bekendheid van de naam, zijn er niet veel in Nederland die de naam Lazarus dragen. Ongeveer twintig mannen en jongens hadden in 2014 de naam als volgnaam en minder dan vijf hebben het als eerste naam.

Heeft Lazarus een negatieve betekenis?

Nee, Lazarus heeft een positieve betekenis.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Lazarus terugvinden?

Je leest onder andere in het Bijbelboek Lucas 16:20 over Lazarus.

Hoeveel keer komt de naam Lazarus voor in de bijbel?

De naam Lazarus komt 19 keer voor in de bijbel

Wie was Lazarus en wat deed hij/zij?

Lazarus is de broer van Martha en Maria, twee volgelingen van Jezus die meerdere keren terugkomen in het evangelie. Zijn zussen schakelen de hulp van Jezus in als Lazarus ernstig ziek is. Jezus zegt dat zijn ziekte niet tot zijn dood zal leiden, maar tot de verheerlijking van God. Jezus blijft nog twee dagen waar hij is met zijn discipelen, voordat hij naar Lazarus gaat. Als hij aankomt is Lazarus al gestorven en begraven. Jezus gaat naar zijn graf toe en vraagt Lazarus om naar buiten te komen, waarop Lazarus uit het graf komt. Hiermee komt Jezus' belofte uit. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--