Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lot

Lotte, Charlotte

Lot is afgeleid van het Hebreeuwse wordt 'lut'. Dit betekent 'verborgen' of 'gesluierd'.

Lot is afgeleid van het Hebreeuwse wordt 'lut'. Dit betekent 'verborgen' of 'gesluierd'. In sommige instanties wordt het geassocieerd met somberheid of onderdrukking, zoals in Jesaja 25:7-8. Een toepasselijke naam, aangezien Lot zijn leven niet bepaald over rozen ging.

Is de naam Lot populair in Nederland?

Lot komt in Nederland betrekkelijk veel voor, maar vooral onder meisjes. In dit geval is de naam afgeleid van Charlotte, de vrouwelijke vorm van Charles (Karel). De naam is niet ontzettend populair onder jongens, waarschijnlijk vanwege de associatie met meisjes. In 2014 hadden 94 mannen en jongens de naam als volgnaam.

Heeft Lot een negatieve betekenis?

'Verborgen' of 'gesluierd' zijn geen positieve betekenissen, maar hoeven ook niet per se negatief te zijn. De betekenis waarmee Lot in Jesaja wordt geassocieerd is wel negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Lot terugvinden?

De naam Lot is te vinden in de Bijbelboeken Genesis 11:27 en Lucas 17:28.

Hoeveel keer komt de naam Lot voor in de bijbel?

De naam Lot komt 42 keer voor in de bijbel

Wie was Lot en wat deed hij?

Lot is het neefje van Abraham en speelt een grote rol in het Oude Testament. Het verhaal van Lot is geen leuk verhaal. Door de loop van zijn volwassen leven is hij ontvoerd (Genesis 14:18), bedreigd, gevlucht voor de vernietiging van zijn stad, zijn vrouw verloren en misbruikt door zijn dochters terwijl hij dronken was (Genesis 19). Ondanks alles staat hij in de Joodse overlevering bekend als een rechtvaardige man. Daardoor krijgt hij de kans van God om de vernietiging van Sodom en Gomorra te ontvluchten. Hij mag zijn vrouw en familie meenemen, maar niemand mag achterom kijken. Lot wordt gered, maar zijn vrouw kijkt om wat er met de stad gebeurt en verandert in een zoutpilaar.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--