Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lucas

Luca, Lukas, Luuk, Luc

De naam Lucas betekent ‘licht’, of 'lichtgevend'. Lucas was één van Jezus’ leerlingen en is waarschijnlijk de schrijver van het Evangelie van Lucas en de Handelingen der Apostelen.

Dit betekent ‘licht’, of 'lichtgevend'. Lucas was één van Jezus’ leerlingen en is waarschijnlijk de schrijver van het Evangelie van Lucas en de Handelingen der Apostelen. Hij beschrijft in zijn evangelie veel van de wonderen die Jezus gedaan heeft.

Is de naam Lucas populair in Nederland?

Vanaf de jaren ’90 is Lucas een zeer populaire naam. Sinds 2001 staat de naam in de top 10 jongensnamen en krijgen jaarlijks zo’n 700 jongetjes deze naam. Varianten zoals Luuk, Luca en Lukas zijn ook erg populair.  

Heeft Lucas een negatieve betekenis?

Nee, de naam Lucas heeft geen negatieve betekenis.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Lucas terugvinden?

De naam Lucas is onder andere te vinden in het Bijbelboek Kolossenzen 4:14.

Hoeveel keer komt de naam Lucas voor in de bijbel?

De naam Lucas komt 3 keer voor in de bijbel

Wie was Lucas en wat deed hij?

Lucas is de schrijver van het derde evangelie. Hij is arts en leerling van Jezus. Hij is waarschijnlijk de enige niet-jood van de vier evangelisten. Rond het jaar 50 sluit Lucas zich aan bij apostel Paulus en gaat hij mee met zijn zendingsreizen. Ze hebben samen gevangen gezeten en Lucas steunt Paulus in zijn vervolging. Door alles wat Lucas doorstaat, heeft hij genoeg getuigenissen meegemaakt om te verwerken in zijn evangelie en in Handelingen. De belangrijkste thema's die Lucas beschrijft zijn de verhoudingen tussen joden en niet-joden en armoede.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--