Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mara

Maartje, Marit, Myra, Mora, Mira

De naam Mara betekent 'bitter'.

De naam Mara betekent 'bitter'. Mara is een plaats in de woestijn Sur met een waterbron. De Israelieten noemden de plaats Mara, omdat het water bitter en ondrinkbaar was. Ook kennen we de naam Mara van Noömi.  Zij is de schoonmoeder van Ruth en Orpa en komt voor in het Bijbelboek Ruth. Als zij terugkeerd in Bethlehem wilt ze Mara genoemd worden, omdat de Heer haar grote bitterheid heeft aangedaan. 

Is de naam Mara populair in Nederland?

In 2010 werd de naam Mara ineens heel populair en 127 keer gegeven aan meisjes. Sindsdien zijn de aantallen ongeveer gelijk gebleven, maar geleidelijk wel iets afgenomen. In 2016 werden er 103 meisjes Mara genoemd. 

Heeft Mara een negatieve betekenis?

Ja, Noömi wilde Mara genoemd worden, omdat haar geliefden van haar waren weggenomen. Ze was haar man en twee zonen verloren. Mara betekent bitterheid. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Mara terugvinden?

De naam Mara is onder andere te vinden in het Bijbelboek Exodus 15:23 en Ruth 1:20. 

Hoeveel keer komt de naam Mara voor in de bijbel?

De naam Mara komt 8 keer voor in de bijbel

Wie was Mara en wat deed zij?

Mara is de andere naam van Noömi. Ze is met haar man en twee zonen naar Moab gegaan, omdat er een hongersnood was in Israel. Na ongeveer 10 jaar reist ze naar Bethlehem terug, samen met haar schoondochter Ruth. Haar man en zonen zijn overleden in Moab. Als zij aankomt in Bethlehem wil ze Mara genoemd worden, omdat ze vind dat de God haar lot zeer bitter heeft gemaakt. Ruth baart een zoon genaamd Obed, waar Mara voor zal gaan zorgen. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--