Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirjam

Miriam

De betekenis van de Bijbelse naam Mirjam is niet helemaal zeker. Het zou iets als 'opstand' of 'rebellie' kunnen betekenen. Andere bronnen spreken van iets als 'geliefd door…'.

De betekenis van de Bijbelse naam Mirjam is niet helemaal zeker. Het zou iets als 'opstand' of 'rebellie' kunnen betekenen. Andere bronnen spreken van iets als 'geliefd door…'.

Is de Bijbelse naam Mirjam populair in Nederland?

De naam Mirjam is redelijk populair in Nederland. De populariteit neemt echte wel wat af: in 2008 kregen nog 32 pasgeboren meisjes de naam Mirjam, terwijl dit er in 2016 nog maar 17 waren. 

Heeft de naam Mirjam een negatieve betekenis?

De betekenis 'opstand' of 'rebellie' kun je negatief interpreteren. De andere betekenis – geliefd door… – is echter wel positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Mirjam terugvinden?

De naam Mirjam is te vinden in het Bijbelboek Exodus 15:20.

Hoeveel keer komt de naam Mirjam voor in de bijbel?

De naam Mirjam komt 16 keer voor in de bijbel

Wie was Mirjam en wat deed zij?

Mirjam is de zus van Mozes en Aäron. Ze is samen met haar broers aanvoerster over het volk Israël tijdens de uittocht uit Egypte. Nadat hun Egyptische achtervolgers zijn verdronken in de zee, schrijft ze een loflied voor de Heer. Toch komt ze ook negatief voor in de Bijbel, als ze samen met Aäron Mozes' leiderschap in twijfel trekt. Mozes is getrouwd met een Nubische vrouw, tot ongenoegen van zijn broer en zus.

De Heer roept Mirjam en Aäron bij zich en ontsteekt in woede tegen ze. Mirjam wordt getroffen door huidvraat en moet zeven dagen buiten het kamp verblijven om te genezen. Pas na haar genezing trekt het hele volk verder. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--