Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mozes

De Bijbelse naam Mozes is te vertalen met iets als 'uit het water getrokken'. Hij krijgt de naam van de prinses van de Faro, omdat zij het kindje uit een mandje in het water haalt.

De Bijbelse naam Mozes is te vertalen met iets als 'uit het water getrokken'. Hij krijgt de naam van de prinses van de Faro, omdat zij het kindje uit een mandje in het water haalt. 

Is de Bijbelse naam Mozes populair in Nederland?

De naam Mozes is wat in populariteit afgenomen. Toch worden er jaarlijks nog steeds tussen de 5 en de 10 jongetjes geboren met de naam Mozes. 

Heeft de naam Mozes een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van de Bijbelse naam Mozes is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Mozes terugvinden?

De naam Mozes is onder andere te vinden in de Bijbelboeken Exodus 2:1 en Matteüs 8:4.

Hoeveel keer komt de naam Mozes voor in de bijbel?

De naam Mozes komt 868 keer voor in de bijbel

Wie was Mozes en wat deed hij?

Mozes is een belangrijke man in de Bijbel. Hij is het die – geleid door God – het volk Israël uit Egypte bevrijdt. Als hij wordt geboren heeft de Farao net bepaald dat alle pasgeboren joodse jongetjes moeten worden gedood, omdat hij de joden als bedreiging ziet in zijn rijk. Daarom wordt Mozes verborgen gehouden en later in een biezen mandje in de Nijl gelegd.

Hier wordt hij gevonden door de dochter van de Farao en zij voedt hem op aan het hof van de Farao. Nadat hij een Egyptische soldaat doodt, moet hij abrupt vluchten naar Midjan, waar hij op een dag de opdracht krijgt van God door een brandende braamstruik, om het volk Israël te bevrijden uit Egypte.

Hij gaat met zijn broer Aäron – Mozes stotterde en vroeg daarom zijn broer mee als woordvoerder – naar de Farao om vrijlating te vragen. Nadat God Egypte laat treffen door tien zware plagen, leidt Mozes zijn volk naar het beloofde land. Mozes zelf zet nooit voet in het beloofde land: hij ziet het alleen vanaf de berg Nebo. Hier wordt hij door God zelf begraven. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--