Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nabal

De oorsprong van de naam Nabal ligt in het Hebreeuwse woord voor verwelken.

De oorsprong van de naam Nabal ligt in het Hebreeuwse woord voor verwelken, en is uiteindelijk ook falen gaan betekenen. De naam kan ook worden uitgelegd als 'dwaasheid', 'ongepastheid' en 'onbeschoftheid' gekregen.

Is de naam Nabal populair in Nederland?

De naam Nabal komt helemaal niet in Nederland voor, niet in historische of hedendaagse gegevens. Dit kan liggen aan het feit dat de naam zelf 'falen' betekent en door de Bijbel zelf een nog grotere connotatie van dwaasheid gekregen heeft. 

Heeft Nabal een negatieve betekenis?

Ja, door het verhaal uit 1 Samuel over David, Nabal en Abigail. Nabal wordt hier gekarakteriseerd als onbeschofte dwaas. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Nabal terugvinden?

De naam Nabal is onder andere te vinden in Bijbelboek 1 Samuel 25:1

Hoeveel keer komt de naam Nabal voor in de bijbel?

De naam Nabal komt 21 keer voor in de bijbel

Wie was Nabal en wat deed hij?

Nabal is een steenrijke man in de regio van Karmel, waar David zich in die tijd met zijn mannen voor Saul verbergt. Wanneer de tijd om de schapen te scheren aanbreekt, vraagt David aan Nabal voedsel en waar, omdat David's mannen nooit de kuddes en herders van Nabal lastig hebben gevallen. Nabal weigert dit en noemt David zelfs een weggelopen slaaf, een niemand.

David is woest en bereidt zich voor Nabal aan te vallen terwijl die een groot feestmaal aanricht. Hij wordt gekalmeerd door de vrouw van Nabal, Abigail, die hem wél voedsel en wijn brengt en hem vraagt haar man te sparen. Als Nabal dit de volgende dag na het feest hoort, krijgt hij een hartstilstand van schrik. Abigail wordt dan de tweede vrouw van David. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--