Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nebukadnessar

Nebuchadnezar

De naam Nebukadnessar betekent iets in de trant van 'oh Nabu, bescherm mijn eerstgeboren zoon'.

De naam is Akkadisch van origine, en was de naam van meerdere Babylonische koningen. Nebukadnessar is een Hebreeuwse verbastering van Nabû-kudurri-uṣur, wat iets betekent in de trant van 'oh Nabu, bescherm mijn eerstgeboren zoon'. Nabu was god van onder andere de wijsheid in Babylon. 

Is de naam Nebukadnessar populair in Nederland?

De naam Nebukadnessar komt helemaal niet voor in Nederland, misschien omdat de naam oude Babylonische goden aanroept of omdat hij zo lang en moeilijk is. De naam kent ook geen kortere varianten.

Heeft Nebukadnessar een negatieve betekenis?

Ja, de naam heeft in de christelijke cultuurgeschiedenis een negatieve bijklank, omdat het de naam van meerdere Babylonische koningen was. De stad Babylon wordt geassocieerd met de Babylonische ballinschap en de verwijzingen naar Babylon als verleidster en symbool van de zonde in Openbaring. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Nebukadnessar terugvinden?

De naam Nebukadnessar is onder andere te vinden in Bijbelboek 2 Koningen 24:1.

Hoeveel keer komt de naam Nebukadnessar voor in de bijbel?

De naam Nebukadnessar komt 122 keer voor in de bijbel

Wie was Nebukadnessar en wat deed hij?

Nebukadnessar verwoest Jeruzalem en zet de Babylonische ballingschap op touw. Daarnaast speelt hij een grote rol in het leven van Daniël: hij laat Daniël naar het hof komen en laat hem de taal van de Chaldeeën leren. Nebukadnessar hoort de profetische woorden van Daniël aan en gooit Daniël in de oven nadat hij weigert te knielen voor een gouden beeld. Toch is er ook ontzag: Nebukadnessar prijst twee keer de naam van de Heer nadat hij grote wonderen ziet.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--