Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Samuel

Sam, Sem

De naam Samuel komt waarschijnlijk van het werkwoord horen (sjama) en betekent waarschijnlijk ‘gehoord/verhoord door God’.

De naam Samuel komt waarschijnlijk van het werkwoord horen (sjama) en betekent waarschijnlijk ‘gehoord/verhoord door God’. Samuels moeder Hanna leek eerst geen kind te kunnen krijgen, maar zij bood tot God, waarna zij een kind kreeg. 

Is de naam Samuel populair in Nederland?

Samuel is een populaire naam en vanaf 1990 is de naam steeds populairder geworden. Elk jaar krijgen ruim tweehonderd baby’s deze naam. In 2017 stond de naam op plaats 79 in de top 100 jongensnamen en kregen 206 jongetjes deze naam. 

Heeft Samuel een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Samuel is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Samuel terugvinden?

De naam Samuel is onder andere te vinden in de Bijbelboeken 1 Samuel 1:1 en Handelingen 3:24.

Hoeveel keer komt de naam Samuel voor in de bijbel?

De naam Samuel komt 145 keer voor in de bijbel

Wie was Samuel en wat deed hij?

Samuel is de laatste richter in het Oude Testament en tegelijk de eerste echte profeet. Samuels ouders Hanna en Elkana gaan jaarlijks naar de tabernakel in Silo om offers te brengen. Hanna is al lange tijd kinderloos en bidt God om een kind. Ze belooft God om dat kind aan Hem te geven. Als Samuel een jaar later wordt geboren, brengt zijn moeder hem dan ook naar de tempel.

Samuel groeit in de tempel op, in een tijd waarin visioenen en Godsspraken zeldzaam zijn. Hij wordt als kind door God geroepen, en God verschijnt vervolgens vaker in Silo. Samuel volgt priester Eli op als bestuurder van het volk nadat Eli overlijdt. Samuel is de profeet die, in opdracht van God, Saul en David tot koning heeft gezalfd. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--