Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Saul

De naam Saul betekent ‘de gevraagde’, of ‘om wie gebeden is’.

De naam Saul betekent ‘de gevraagde’, of ‘om wie gebeden is’. Dit is een danknaam voor de geboorte van een kind. Saul was de eerste koning van de Israëlieten. Hij was de zoon van Kis, afkomstig van de stam Benjamin.

Is de naam Saul populair in Nederland?

Saul is niet echt een veelvoorkomende naam. De naam wordt vanaf 1960 een aantal keer per jaar gegeven. In 2016 werden er zes jongetjes geboren met de naam Saul. Er wonen zo’n honderd Sauls in Nederland.

Heeft Saul een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Saul is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Saul terugvinden?

De naam Saul is onder andere te vinden in de Bijbelboeken Exocus 6:15 en Handelingen 9:4.

Hoeveel keer komt de naam Saul voor in de bijbel?

De naam Saul komt 378 keer voor in de bijbel

Wie was Saul en wat deed hij?

Saul is de eerste koning van de Israëlieten. Hij is afkomstig van de stam Benjamin. In het boek 1 Samuel staat de levensloop van koning Saul beschreven. Het volk van Israël wenst een koning, en Samuel zalft Saul in het geheim tot koning. Hierna wordt Saul ook verkozen door het volk.

Saul behaalt verschillende successen, door het verslaan van Filistijnen. Na de overwinning op de Amelekieten, weigert hij echter om de koning en zijn vee te doden, terwijl Samuel hem dit heeft opgedragen. Samuel zegt hem dat hierdoor zijn koningschap zal worden beëindigd. David wordt nu gezalfd tot koning, waarna Saul David niet meer vertrouwd. Saul pleegt zelfmoord tijdens een veldslag, en uiteindelijk wordt David koning.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--