Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sem

Sam

Sem is de Nederlandse vorm van de Hebreeuwse naam Sjem. Dit betekent simpelweg ‘naam’, maar staat ook voor ‘goede naam’, of ‘roem’.

Sem is de Nederlandse vorm van de Hebreeuwse naam Sjem. Dit betekent simpelweg ‘naam’, maar staat ook voor ‘goede naam’, of ‘roem’. Sem, Cham en Japhet zijn de drie zonen van Noach en Sem is de stamvader van onder meer de Hebreeën. 

Is de naam Sem populair in Nederland?

Sem is een erg populaire jongensnaam en staat zelfs op nummer drie in de lijst populairste namen van Nederland. Elk jaar krijgen ruim 800 jongens deze naam. De naam Sem wordt ook af en toe gegeven aan meisjes, zo’n tien keer per jaar.

Heeft Sem een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Sem is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Sem terugvinden?

De naam Sem is onder andere te vinden in de Bijbelboeken Genesis 5:32 en Lucas 3:36.

Hoeveel keer komt de naam Sem voor in de bijbel?

De naam Sem komt 22 keer voor in de bijbel

Wie was Sem en wat deed hij?

Sem is voorvader van Abraham, de stamvader van de joden en arabieren. De joden worden daarom ook wel Semieten genoemd. Sem is de zoon van Noach en gaat met zijn gezin mee in de ark. Zo overleven ze de zondvloed en worden ze dus stamvaders van de mensheid van na de zondvloed. Sem wordt de stamvader van onder meer de Hebreeën.

Als Noach dronken en naakt in zijn tent ligt en door zijn zoon Cham wordt bespot, legt Sem samen met zijn andere broer Japhet een mantel over Noach heen. Noach vervloekt Kanaän, de zoon van Cham, en zegent Sem en Japhet ieder afzonderlijk. De Naam van God wordt hiermee aan Sem, en daarmee aan Israël, verbonden.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--