Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Simeon

Simon, Shimon, Simone, Simona

De naam Simeon betekent 'Hij heeft gehoord', en kan dan als 'God heeft geluisterd' geïnterpreteerd worden.

Simeon komt van het Hebreeuwse Shimon of Simon, en heeft waarschijnlijk dezelfde oorsprong als Ishmael. Simeon is de Griekse versie van de naam. De naam betekent 'Hij heeft gehoord', en kan dan als 'God heeft geluisterd' geïnterpreteerd worden. 

Is de naam Simeon populair in Nederland?

De naam Simeon is constant populair geweest vanaf de jaren tachtig tot nu. In die tijd is de naam steeds populairder geworden. De populariteit bereikte een piek in 2013.

Heeft Simeon een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Simeon is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Simeon terugvinden?

De naam Simeon is onder andere te vinden in de Bijbelboeken Genesis 29:33 en Lucas 2:25.

Hoeveel keer komt de naam Simeon voor in de bijbel?

De naam Simeon komt 57 keer voor in de bijbel

Wie was Simeon en wat deed hij?

In het Oude Testament heet de tweede zoon van Jakob bij Leah Simeon. Hij is de stamvader van de Israëlitische stam Simeon. Zijn naam wordt verklaard in Genesis: Leah weet dat Jakob meer van Rachel houdt, en waneer zij haar tweede zoon ter wereld brengt zegt zij dat de Heer naar haar en haar lijden heeft geluisterd.

Als zijn zus Dinah verkracht wordt, doodt Simeon samen met zijn broer Levi alle mannen in Sichem. Volgens sommige joodse bronnen heeft Simeon het voorstel gedaan om Jozef te vermoorden. Simeon is degene die achter moet blijven in Egypte bij Jozef, terwijl de andere broers Benjamin halen. De stam Simeon had een enclave in het gebied van Judea. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--