Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stefanus

Stefan, Stefanas

Stefanus betekent in het Grieks zoiets als 'de gekroonde', 'kroon' of 'krans'.

Stefanus betekent in het Grieks zoiets als de 'gekroonde', 'kroon' of 'krans'. Zijn naam is passend: door zijn geloof en kracht van God weet hij wonderen te verrichten. Samen met andere apostelen verrichtte hij werk voor God in en rond Jeruzalem. De naam doet eer aan deze taak: door deze gaven kon hij het Koninkrijk vertegenwoordigen.

Is de naam Stefanus populair in Nederland?

De Bijbelse naam Stefanus is niet erg populair in Nederland. Jaarlijks krijgen zo'n vijf kinderen krijgen deze naam. Populairder is de afkorting Stefan die op minstens tien keer zoveel belangstelling kan rekenen van ouders.

Heeft Stefanus een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Stefanus is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Stefanus terugvinden?

De naam Stefanus is onder andere te vinden in het Bijbelboek Handelingen 6:5.

Hoeveel keer komt de naam Stefanus voor in de bijbel?

De naam Stefanus komt 14 keer voor in de bijbel

Wie was Stefanus en wat deed hij?

Stefanus is gezegend met Gods Heilige Geest en kracht. Samen met andere apostelen werkt hij in en rond het gebied van Jeruzalem, om mensen en priesters te laten zien wat de liefde van God nu echt inhoudt. Dit wekt de irritatie op van verschillende synagogeleden, die inhoudelijk niet tegen zijn door God gesteunde antwoorden op kunnen.

Zij slaan hun handen ineen om de apostelen gevangen te nemen en veroordelen, op basis van valse getuigenissen. Onder meer Stefanus zou zich volgens hen tegen de tempel en wet hebben gekeerd. Tijdens het proces voert Stefanus lang het woord, waarbij hij hen een stevige veeg uit de pan geeft over leven naar de wet. Hierop wordt Stefanus gestenigd, waarmee hij de eerste christelijke martelaar is. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--