Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tobias

Thobias, Thobian, Toby

Tobias betekent letterlijk: 'God is goed' of vrijer vertaald: 'mijn God is Jaweh'.

Tobias betekent letterlijk: 'God is goed' of vrijer vertaald: 'mijn God is Jaweh'. De naam Tobias is afkomstig van het apocriefe geschrift Tobit. Het is van oorsprong een Griekse naam. De betekenis van de naam komt waarschijnlijk voort vanwege de manier hoe God Tobias zegent en leidt tijdens zijn leven.

Is de naam Tobias populair in Nederland?

De naam Tobias is in 2017 aan 229 baby’s gegeven. Daarmee staat de naam op de 61e plaats van populairste jongensnamen. Sinds 1999 is de naam in populariteit toegenomen. In 2015 werd er een piek bereikt met 232 baby’s die deze naam kregen.

Heeft Tobias een negatieve betekenis?

Nee, de naam Tobias is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Tobias terugvinden?

De naam Tobias komt voor in het apocriefe geschrift Tobit 1:9.

Hoeveel keer komt de naam Tobias voor in de bijbel?

De naam Tobias komt 76 keer voor in de bijbel

Wie was Tobias en wat deed hij?

De vader van Tobias is afkomstig uit het tienstammenrijk. Hij is door de Assyriërs in ballingschap meegenomen naar Ninevé. Hij houdt zich vooral bezig door stiekem mensen te begraven die de koning heeft vermoord. Wanneer de koning hier achter komt, berooft hij hem van al zijn bezittingen. Daarom stuurt hij zijn zoon Tobias op pad om een kleine schat te halen die hij achtergelaten heeft in Medië. Tijdens zijn reis komt de aartsengel Rafaël bij hem. Hij is gestuurd nadat Tobias en Sara hadden gebeden. Sara zou al zeven keer getrouwd zijn, maar elke nacht voor de bruiloft werd haar man door een demon verslonden. Ze bidt voor een nieuwe man die behouden kan worden. Met de hulp van de engel vindt Tobias Sara en verslaat de demon. Ook brengt Tobias de schat thuis.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--