Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Floor Zijlstra-Koetsier

"Het is fijn om écht iets voor een ander te kunnen betekenen, nuttig te zijn"

Als kinderverpleegkundige is Floor (33) onderdeel van het gezin. Hoewel ze vorig jaar op jonge leeftijd afscheid moest nemen van haar man, heeft ze hart voor haar cliënten en oog voor haar collega's.

Floor Zijlstra werkt als kinderverpleegkundige bij Allerzorg. Ze verpleegt kinderen in hun thuisomgeving en op school. In de afgelopen twee jaar verloor zij zelf zowel haar baby als haar man. Floor werd door meerdere collega’s genomineerd, vanwege haar enorme moed en toewijding, maar ook omdat ze altijd positief blijft en - ondanks haar eigen verdriet - altijd oog houdt voor haar omgeving. Uit één van de inzendingen: ‘Omdat zij de sterkste vrouw is die ik ken!’

“Ik vind deze nominatie heel bijzonder. Ik weet dat ik gewaardeerd word, maar dit is toch wel nog een beetje extra. Het voelt ook niet alsof ik dit in mijn eentje heb verdiend. De zorg draag je echt met elkaar als collega’s. Iedereen doet wat hij kan en je hebt elkaar nodig.

Tegenslagen

“Mijn man Jogchum overleed op 27 november vorig jaar. Hij had het CMV-virus. Onschuldig in feite, maar bij hem niet. Het begon als een griepje, maar hij eindigde geïntubeerd op de IC. Binnen acht weken is hij overleden. Ons dochtertje was toen een half jaar. Anderhalf jaar daarvoor ben ik met 25 weken zwangerschap ons zoontje Tobias verloren.  

Ik weet soms ook niet hoe ik het doe, maar toch sta ik op en ga ik aan de slag. Dan is het zo fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Om nuttig te zijn. Dat geeft me ook weer energie voor mijn eigen leven. Ik vertrouw er ook op dat ik van God kracht krijg om door te gaan. Ik had Jogchum het liefste hier gehad, maar ik weet: hij is daar veilig. En wij moeten door zonder hem.”

Geboren voor de zorg

“Het mooie aan mijn werk als kinderverpleegkundige is dat ik bij mensen thuiskom. Je bent echt onderdeel van het gezin. Ik begeleid een kind met beademing bijvoorbeeld ook op school. Als het dan zelf niet kan praten, kan ik aan de ouders vertellen hoe de dag was.”

Naast de reguliere zorg probeert Floor ook altijd een vrolijke noot te brengen. “Ik heb muziektherapie gestudeerd en op goede dagen neem ik bijvoorbeeld mijn gitaar of een accordeon mee. Prachtig om te zien wat dat met kinderen doet! Muziek zou veel meer mogen worden ingezet in de zorg.”

Dat zorgen zit er al van kleins af aan in bij Floor: “Ik hou heel erg van zorgen. Ik ben zo geboren denk ik. Een bloemetje langsbrengen, voor mensen koken… Van kleins af aan wilde ik al verpleegkundige worden. Het voelt gewoon zo goed om aan het bed te staan.”

Update 12 januari 2023:
De winnares van deze verkiezing is bekend: oncologieverpleegkundige Marry Versluis mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen. Ook Floor viel in de prijzen: zij werd derde. Bekijk hier meer.

De andere 2 zorgtoppers!

Marry Versluis

"Nu ik zelf ziek ben, weet ik als geen ander hoe een patiënt afhankelijk is van zorg"

--:--