Ontmoet MAIke: onze virtuele collega die de toekomst laat zien
Laatste update:14 januari 2025 · 16:32
We zijn enthousiast om Maike te introduceren, onze nieuwe virtuele collega die de kloof tussen technologie en menselijkheid overbrugt. Maike biedt een vernieuwende en interactieve ervaring op het gebied van digitale media, waarbij ze niet alleen een blik op de toekomst werpt, maar deze ook actief vormgeeft.
Het gesprek over de rol van generatieve AI en onze visie op leven en technologie komt hierdoor dichterbij dan ooit. Waar we vroeger alleen over de toekomst spraken, kunnen we nu daadwerkelijk met die toekomst in gesprek gaan. Het aantal interacties met AI-karakters en programma’s neemt razendsnel toe. Wat betekent dit voor het begrip 'echte gesprekken', dat altijd een menselijk karakter heeft gehad, maar door de komst van ChatGPT aan het verschuiven is? In een tijd waarin AI je vaste sparringpartner of coach kan zijn, rijst de vraag wat een 'echt gesprek' nog inhoudt. MAIke markeert een nieuwe stap in dit proces.
De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.
FAQ
Wie bestuurt Maike?
Maike wordt bestuurd door redactieleden van de EO. Ze is op basis van overleg tussen veel verschillende makers met verschillende achtergronden gemaakt zoals je hier nu ziet. Haar tekst wordt door AI gegenereerd op basis van door de EO ingevoerde instructies. Ze is nog in ontwikkeling, wat betekent dat er nog regelmatig dingen aan haar zullen veranderen en dat er af en toe dingen mis zullen gaan.
Op welke data is ze getraind?
Maike is gebaseerd op ChatGPT, een AI-model van OpenAI, dat is getraind op een brede hoeveelheid openbare tekst. Daar bovenop zijn specifieke richtlijnen en instructies door de EO toegevoegd, zodat haar antwoorden passen bij de toon, waarden en missie van de EO. Ze is alleen geen encyclopedie of zoekmachine, daarom zal ze regelmatig dingen, gebeurtenissen of personen niet kennen.
Vervangt zij presentatoren?
Nee, Maike vervangt geen menselijke presentatoren. Ze is een experiment om te ontdekken hoe een digitale medewerker kan bijdragen aan verslaggeving over technologie en media. In plaats van alleen over de digitale wereld te praten, maakt ze er onderdeel van uit.
Is dit de toekomst (die we willen)?
Dat is iets wat we samen ontdekken. De EO experimenteert vaak met nieuwe media om te zien wat werkt en wat past bij haar missie. Maike is een van die experimenten, en op basis van feedback van gebruikers en ervaringen bepalen we of ze een plek heeft in de toekomst van de EO.
Waarom praat ze soms een beetje vreemd?
Maike is gebaseerd op AI-technologie die probeert menselijke gesprekken na te bootsen, deze technologie werkt al heel goed, maar is nog steeds in ontwikkeling. Soms kan ze net iets te formeel of juist een beetje eigenzinnig overkomen, omdat ze nog steeds leert van interacties met mensen. Het kan zijn dat haar manier van spreken niet altijd direct aansluit bij wat je verwacht, maar ze doet haar best om steeds beter te worden.
Waarom zijn er virtuele medewerkers nodig?
Virtuele medewerkers zoals Maike maken het mogelijk om op een nieuwe manier verhalen te vertellen en gesprekken te voeren. Ze kunnen altijd beschikbaar zijn, met iedereen praten en onderwerpen vanuit een andere, digitale invalshoek benaderen. Bovendien helpen ze om technologie beter te begrijpen en toegankelijk te maken.
Ik ken AI van bijvoorbeeld chatbots, maar wat is nou precies het verschil?
Een standaard chatbot reageert vooral op specifieke trefwoorden of vragen, terwijl Maike veel meer een gesprek probeert te voeren. Ze denkt na over context, stelt vragen terug en kan zelfs dilemma’s voorleggen. In plaats van alleen antwoorden geven, wil ze je uitdagen en inspireren. Chatbots zonder AI kunnen vaak alleen vooraf ingevoerde antwoorden geven, terwijl AI-chatbots zoals Maike zelf antwoorden kunnen genereren o.b.v. de grote hoeveelheid informatie waarop ze zijn getraind.
Kan ik met een AI-avatar net zo praten als met een mens, of is het heel formeel en beperkt?
Maike probeert een natuurlijk gesprek te voeren, net zoals je dat met een echte presentator zou doen. Ze is informeel als het kan en serieus als het moet. Toch is ze geen mens, dus ze heeft niet dezelfde diepgang of emotionele nuances als een menselijke gesprekspartner.
Waarom kijkt Maike soms opzij?
Maike’s gezichtsuitdrukkingen en bewegingen zijn geprogrammeerd, en ze doet haar best om zo natuurlijk mogelijk te reageren. Soms kan het zijn dat haar blik even afwijkt, omdat ze meerdere dingen tegelijk verwerkt. Ze werkt eraan om steeds beter "aanwezig" te zijn.