Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 manieren om emotionele intimiteit in een relatie te versterken

Met je partner, maar ook in vriendschappen en familierelaties

Zou jij op een wat dieper niveau willen verbinden met je partner, een vriend(in) of bijvoorbeeld je vader of zus? Met deze handvatten kun je emotionele intimiteit in een relatie bevorderen.

Die betekenisvolle blik met een vriendin voordat jullie samen in lachen uitbarsten. Het moment dat jij en de buurvrouw erachter komen dat jullie dezelfde struggles hebben. Geëmotioneerd aan je vrienden vertellen dat het niet lekker gaat op werk. 

Bij intimiteit denk je al snel aan lichamelijk contact: aanraking, knuffelen, seks. Maar naast fysieke intimiteit is ook emotionele intimiteit een belangrijke component voor een gezonde, duurzame relatie. Dat gaat niet alleen op voor jou en je partner: ook met vrienden en familie kun je emotionele intimiteit ervaren én die versterken.

Wat is emotionele intimiteit?

Emotionele intimiteit verwijst naar de diepgaande verbinding en het wederzijdse begrip tussen individuen op een emotioneel niveau. Het gaat over gedachten, gevoelens, dromen en kwetsbaarheden kunnen delen met elkaar. Door hierin open en oprecht te zijn, bevorder je een diepe, betekenisvolle relatie.

Psycholoog Jessica Stern, die doceert aan de University of Virginia over emoties en hechte relaties, vergelijkt emotionele intimiteit met water en zonlicht om romantische en platonische relaties te ontwikkelen. “Het helpt de wortels van de relatie te verdiepen door deze te baseren op wederzijds vertrouwen en begrip”, aldus Stern. “Het voedt de groei en versterkt de emotionele band, zodat deze verandering, stress en tijd zonder elkaar kan doorstaan”.

Emotionele intimiteit helpt de wortels van een relatie te verdiepen

Net zoals je niet met iedereen dezelfde fysieke intimiteit hebt, kan ook emotionele intimiteit verschillen per relatie. En ook bínnen een relatie kunnen jullie verschillende behoeften hebben. In de basis gaat het erom dat je je veilig genoeg voelt bij de ander om open en kwetsbaar te zijn. Oftewel: je kunt helemaal jezelf zijn in de relatie.

Emotionele intimiteit versterken

Hierbij een aantal handvatten om emotionele intimiteit te bevorderen, of het nu gaat om je romantische partner, een vriend(in) of familielid.

1. Check regelmatig bij elkaar in

Jij en je vriendin liken elkaars berichten op social media en appen af en toe een gezellige foto door. Leuk om te weten wat de ander ongeveer bezighoudt, maar een emotionele connectie vergt contact op een dieper level. Daarom is het goed om regelmatig tijd vrij te maken voor een goed gesprek. Spreek een vast moment af om samen te lunchen of koffie te drinken – of te videobellen, als jullie niet bij elkaar om de hoek wonen – en vertel elkaar hoe het écht met je gaat. Als je weet wat er speelt in het leven van de ander, kun je daar later ook weer op inhaken.  

Ook met je partner is dit aan te raden. Al snel gaan de gesprekken thuis over wie de kinderen ophaalt of wie er thuis is als de boodschappen worden bezorgd – en heb je amper tijd om te vertellen wat je echt bezighoudt. Plan een dagelijks of wekelijks incheckmomentje in en ga bijvoorbeeld even wandelen terwijl je bijpraat.

2. Wees open (en vertel meer)

Open deur, maar: open communicatie is key in een gezonde relatie. Wees eerlijk en oprecht, luister actief naar elkaar en probeer de ander te begrijpen. Probeer ook kwetsbaar te zijn en deel persoonlijke dingen met de ander – passend bij het soort relatie uiteraard. Je hoeft niet meteen je medische geschiedenis op tafel te gooien bij je buurvrouw, maar je kunt wel vertellen waar je tegenaan loopt in de opvoeding van je kinderen. Of je deelt een mooi artikel dat je laatst hebt gelezen, of een boekentip. Het hoeft niet groot te zijn. Het gaat erom dat je iets van jezelf laat zien en dat het je iets dichter bij elkaar brengt.

Geef je relatie wat extra liefde

Geef je relatie wat extra liefde

Jouw relatieboost begint met Ondersteboven, de special boordevol artikelen, inspiratie, tests en gespreksvragen over liefde en relaties.

Bestel nu

3. Uit je dankbaarheid of bewondering

Zeker als je in een sleur bent geraakt met je partner, is het makkelijker om de dingen te benoemen die níet goed gaan dan waar je tevreden over bent. Probeer eens bewuster dankbaar te zijn voor de kleine dingen en dat te uiten. Ook al is het maar dat de ander uit zichzelf de vaatwasser heeft uitgeruimd (toch best bijzonder) of de auto heeft volgetankt.

4. Ga er samen op uit

Quality time is belangrijk om je emotionele band te versterken. Of het nu gaat om een gezellig avondje eten, een wandeling in het park of een tentoonstelling bezoeken, zoek iets wat jullie beiden interesseert. Door samen nieuwe ervaringen op te doen, creëer je herinneringen. Bonuspunten als je je telefoon in je tas laat, zodat je je écht kunt focussen op de ander.

5. Wees er voor de ander

Je kunt zelf open zijn tegen de ander (punt 2), dit geldt natuurlijk ook andersom: de ander kan – misschien op een onverwacht moment – zijn hart luchten bij jou. Dan is het belangrijk om er te zijn en te luisteren. Niet meteen met oplossingen komen, maar empathie opbrengen voor zijn of haar situatie. Niet op je telefoon kijken als je merkt dat de ander iets kwetsbaars vertelt. Het zit ‘m ook in de praktische dingen: eten langsbrengen, even op de kinderen passen of iets leuks doen ter afleiding. En natuurlijk ook samen de mijlpalen van het leven vieren, aanwezig zijn als de ander iets organiseert.

Tekst: Eline van Lindenberg

Meer lezen over relaties?

Vul hieronder je mailadres in en je ontvangt maandelijks artikelen over relaties in je mailbox. Én, als welkomstcadeautje ontvang je 30 relatie gespreksvragen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.