Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5x liefdeslessen van relatiecoach Cocky Drost

‘Voer niet alleen maar zware gesprekken samen’

Misschien heb je deze ochtend nog woorden gehad met je partner over de troep in huis of zit je juist op een roze wolk en kun je geen moment zonder die ander. Relatiecoach Cocky Drost heeft door de jaren heen alles voorbij zien komen en geeft in deze maand van de liefde vijf nuchtere adviezen voor jouw liefdesleven. “Als je milder bent voor jezelf, word je ook veel milder voor de ander.”

1. Liefde is meer dan een gevoel

“Liefde is veel meer dan een gevoel. Het is veel meer dan passie. Het heeft alles te maken met hoe verbonden je je voelt met je geliefde. Kun je jezelf zijn bij elkaar? Weet je dat je geliefde geeft om jouw gevoelens, je diepste angsten, je grootste geluk? Voel je je ook verbonden als je niet samen bent?

Liefde is soms ook gewoon geduld hebben. Dat je weet, ook als je het niet voelt, dat er tussen jou en je geliefde een band is – een belofte misschien – die inhoudt dat je op elkaar kunt vertrouwen, ook in de donkerste momenten van je leven. Dat het meer is dan elkaar gelukkig maken. Dat het betekent dat je voor elkaar kiest. Die liefde kan niet opraken, maar wordt juist sterker – zelfs als het gevoel niet zo sterk aanwezig is.”

Bestel de relatiespecial 'Ondersteboven' en maak kans op een dinerbon t.w.v. 100,-!

Meer verdiepende artikelen over liefde en relaties?

Bestel de relatiespecial 'Ondersteboven' en maak kans op een dinerbon t.w.v. 100,-!

Lees hoe jouw relatie staat als een huis, leer van relatietherapeuten en laat je inspireren door de 47 originele date-ideeën. ❤️

2. Laat je geluk niet van de ander afhangen

“Soms kun je je onrustig voelen in een relatie. Misschien zie je even niet wat je allemaal hebt samen. Misschien vergelijk je je relatie met die van verliefde stelletjes die net bij elkaar zijn, of personages uit willekeurige romantische films. Of misschien heb je (te) veel interesse in een ander. Durf jezelf eerlijk onder ogen te komen: waar komt je onrust vandaan? Wat kun je daar zelf aan doen?

Laat jouw geluk niet afhangen van je geliefde, als iets waar je recht op meent te hebben. Als je de verantwoordelijkheid voor jouw geluk bij je geliefde legt, is het niet moeilijk om teleurgesteld te raken in elkaar.”

3. Met mildheid kijken naar jezelf en de ander

Zelfreflectie is volgens Cocky heel belangrijk in een relatie. “Je persoonlijkheid, je ervaringen, je bagage. Alles wat jou maakt tot wie jij bent. Het vraagt lef om kwetsbaar naar jezelf te durven kijken. Je denkt snel: dit moet ik niet denken. Of: die onzekerheid mag ik niet voelen. Probeer eens zonder oordeel te kijken naar wat je voelt en geef jezelf ruimte om daarvan te leren. Als je milder bent voor jezelf, word je ook veel milder voor de ander. En als je probeert om jezelf te leren kennen, dan ga je automatisch meer openstaan om de ander echt te leren kennen.”

4. Neem je verantwoordelijkheid

Wees dus lief voor jezelf, luidt de boodschap. Maar er is ook een andere kant. “Oordeel niet over dat wat je voelt, maar reflecteer wel op wat je vervolgens met je emoties doet”, legt Cocky uit. “We maken de ander vaak verantwoordelijk voor hoe we ons voelen, maar je kunt de ander niet verantwoordelijk maken voor jouw emoties. Je hebt zelf verantwoordelijkheid voor wat je ermee doet.” Ze geeft een voorbeeld. “Je kunt niet zeggen: ‘Je mag nooit meer kritiek op mijn kookkunsten hebben, want dan word ik onzeker.’ Dan ondermijn je de autonomie van de ander. Op zo’n moment moet je juist bij jezelf onderzoeken: waarom word ik zo boos of onzeker? Je hoeft je emoties dan dus niet te veroordelen, want je voelt nou eenmaal wat je voelt. Maar je mag wel reflecteren op dat wat je ermee doet.”

7 originele date-ideeën om je relatie te verdiepen

Lees ook over

7 originele date-ideeën om je relatie te verdiepen

5. Blijf in gesprek, maar blijf ook leuke dingen doen

“Het is belangrijk dat je met elkaar blijft praten. Vertel de ander wat je bezighoudt en waar je tegenaan loopt. Hou het tijdens zo’n gesprek dicht bij jezelf. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat ik behoefte heb aan…’ Anders gaat de ander in de verdediging en zit je weer in die cirkel van elkaar overtuigen in plaats van proberen te begrijpen waarom die ander vindt en doet wat hij of zij doet.

Vaak genoeg hoor ik van koppels dat ze vinden dat ze tijdens een etentje ze per se over hun relatie moeten praten. Dan zeg ik: doe dat vooral niet. Praat lekker over de mensen om je heen, praat over flutdingen. Als je over serieuze onderwerpen wilt praten, mag dat natuurlijk. Maar als dat verplicht is, wordt het hele etentje zwaar. En dat terwijl het juist de bedoeling is dat jullie samen een leuke tijd beleven. Die pittigere gesprekken moeten zeker ook gevoerd worden, maar die kun je het beste voeren zonder dat je ze heel zwaar aankondigt.

De kunst is om een gezonde balans te vinden. Het is belangrijk dat je elkaar begrijpt en kent. De keerzijde is wanneer je alleen maar van die zware gesprekken voert. Dan wordt het een gedoe om samen te zijn. Blijf in gesprek, maar ook: ga samen leuke dingen doen. Maak positieve herinneringen. Zo blijft het fijn om bij elkaar te zijn.”

Schrijf je in voor de maandelijkse relatienieuwsbrief!

Ontvang gratis gesprekskaartjes en iedere maand een nieuwsbrief vol artikelen over relaties.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.