Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ben jij hoogsensitief? Dit zijn de kenmerken van HSP

Zo’n 15 tot 20 procent van alle mensen zou hoogsensitief zijn: grote kans dus dat je iemand met HSP kent óf bent. Hierbij een lijst met veelvoorkomende kenmerken van mensen met HSP.

Wat is HSP?

HSP staat voor highly sensitive person, oftewel hoogsensitief persoon. Het verwijst naar een persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand gevoeliger is voor interne en externe prikkels. Mensen die HSP zijn, ervaren de wereld op een diepere en intensere manier dan anderen. Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een aangeboren eigenschap.

Hoogsensitiviteit hoeft geen probleem te zijn als je er goed mee om weet te gaan. Toch hebben veel HSP’s klachten zoals overprikkeling en zijn ze gevoeliger voor stress. Belangrijk dus om er goed mee om te gaan als je HSP bent.

Hoogsensitief leven: groei, ontdek en geniet!
Hoogsensitief leven: groei, ontdek en geniet!

Ben jij hoogsensitief en zou je er graag ontspannen en nuchter mee willen leren leven? Met deze online training ontdek je o.a. hoe je keuzes kunt maken voor dingen die echt bij jou passen en hoe je meer rust krijgt in lijf en hoofd.

Kenmerken HSP

Ieder mens is verschillend, en ook ieder mens die HSP is – maar dit zijn veelvoorkomende kenmerken van hoogsensitieve personen.

 • Overgevoelig voor prikkels. HSP’s zijn zeer gevoelig voor sensorische prikkels, zoals fel licht, harde geluiden, sterke geuren en ruwe texturen. Ook nemen ze veel details waar en kunnen ze zich bewust zijn van subtiele veranderingen in hun omgeving.
 • Emotioneel gevoelig. Mensen die HSP zijn, ervaren emoties dieper en intenser dan anderen. Ze kunnen gemakkelijk geraakt worden door emoties van anderen en hebben vaak een rijk innerlijk emotioneel leven. Als een ander niet lekker in zijn vel zit, heeft iemand met HSP dat meteen door.
 • Diepgaande verwerking van informatie. HSP’s denken veel na over hun ervaringen en hebben de neiging om situaties grondig te overdenken voordat ze actie ondernemen. Anderen kunnen daardoor vinden dat hoogsensitieve mensen te ingewikkeld doen.
 • Goed inleven in anderen. HSP’s hebben doorgaans veel empathie en kunnen zich goed inleven in de gevoelens en behoeften van anderen. Ze hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel en zijn behulpzaam. Vaak komen ze voor de underdog op.
 • Weloverwogen keuzes willen maken. Doordat mensen met HSP alles goed willen overdenken en het overzicht willen behouden, kost het vaak tijd voordat ze een antwoord geven of een keuze maken. Het kan soms lastig zijn om met veranderingen om te gaan, vooral als het plotseling is.
 • Perfectionistisch. HSP’s willen alles perfect doen om de goedkeuring van de ander te krijgen. Ze zijn veel bezig met hoe de ander over hen denkt, en wil graag aardig gevonden worden. Dit kan hen onzeker maken.
 • Neiging tot doemdenken. HSP’s zijn geneigd om te overanalyseren, zoals denken in doemscenario’s. Blijven hangen in het gepieker kan hen belemmeren om in actie te komen.
 • Overweldigd bij grote hoeveelheden informatie. Als HSP’s worden blootgesteld aan een overvloed aan informatie, drukke omgevingen of te veel sociale interacties tegelijkertijd, kunnen ze zich overweldigd voelen.
 • Behoefte aan rust en hersteltijd. HSP’s hebben vaak behoefte om zich terug te trekken en te herstellen na een intensieve activiteit.
 • Gericht op anderen en hun behoeften. HSP’s denken niet alleen aan zichzelf, maar ook aan het groepsbelang. Ze voelen de sfeer in een groep goed aan en nemen ook non-verbale signalen van anderen waar.
 • Geraakt worden door kunst en schoonheid. Veel mensen die HSP zijn, kunnen kunst, muziek, natuur en andere vormen van schoonheid erg waarderen en kunnen er diep geroerd door raken. Ook zijn ze vaak creatief, hebben ze een rijke fantasie en een sterke intuïtie.

Ben jij hoogsensitief?

Als je je herkent in een groot deel van de kenmerken, ben je wellicht hoogsensitief. Het is overigens niet zo dat alle mensen die een paar van deze eigenschappen hebben, automatisch HSP zijn. Hoogsensitiviteit kan variëren per persoon en kan in verschillende gradaties voorkomen. Heb je het idee dat je hoogsensitief bent, en beïnvloedt dit jouw leven? Dan is het raadzaam om hulp te krijgen in hoe je ermee omgaat.

Dit kan bijvoorbeeld met de online training 'Hoogsensitief leven', waarmee je ontdekt hoe je ontspannen en nuchter kunt omgaan met hoogsensitiviteit. Samen met trainer en HSP-coach Margreet Bronk ga je op ontdekkingstocht en leer je o.a. hoe jij je kunt beschermen tegen emoties van anderen en positief met prikkels kunt omgaan. Klik hier voor meer informatie.

Geschreven door Eline van Lindenberg