Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Goede gewoontes aanleren (en ja, dat is makkelijker dan je denkt)

25 tips ter inspiratie

Wil je meer uit het leven halen? Gezonder, vreugdevoller of lichter leven? Dan is het belangrijk om klein te beginnen. Neem je dagelijkse routines eens onder de loep en kijk waar je deze kunt veranderen. Hierbij 25 goede gewoontes ter inspiratie.

Wil je je leefstijl veranderen, dan denken we vaak dat we dat groots en rigoureus moeten aanpakken. Aangenomen worden voor die geweldige baan. Je dagelijks in het zweet werken in de sportschool. Elke dag om 5:00 uur opstaan en een uitgebreide ochtendroutine volgen. Iedere week een boek uitlezen…

Maar… vaak ligt die lat zó hoog, dat we het blijven uitstellen – en er niet eens aan beginnen. En dan verandert er niks.

Newsflash: verandering zit ‘m juist in de kleine dingen. De dagelijkse mini-beslissingen. Eén stroopwafel inwisselen voor een appel. Eén extra wandeling. Even bellen naar die vriendin in plaats van 5 minuten op Instagram scrollen.

Stap voor stap, één dag tegelijk – daarmee creëer je uiteindelijk een grote impact. Zie deze lijst niet als je zoveelste to-do list, maar gebruik het ter inspiratie. Pak er een paar tips uit die je aanspreken en oefen ermee.

Hoe het veranderen van je leefstijl haalbaar én leuk wordt

In dit nummer:

Hoe het veranderen van je leefstijl haalbaar én leuk wordt

25 goede gewoontes

1. Sta meteen op als je wekker gaat, druk niet op snooze. Het zou je hersenen een signaal geven dat je je aan afspraken kunt houden – en je dus op jezelf kunt vertrouwen.

2. Check niet meteen je telefoon zodra je ’s ochtends wakker wordt. Pak hem er pas bij nadat je bent opgestart en hebt ontbeten.

3. Drink een glas water zodra je bent opgestaan. Tijdens je slaap verlies je veel vocht –met een glas water vul je dat tekort weer aan.

4. Maak je bed op.

5. Lees elke dag 10 bladzijden uit een boek.

6. Houd je telefoon buiten je slaapkamer (of zet ‘m op vliegtuigstand) – en koop een old-school wekker om toch op tijd op te kunnen staan.

7. Drink een glas water iedere keer nadat je naar de wc bent geweest.

8. Schrijf of bedenk elke dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Je kunt hier ook je gebed mee starten.

9. Open niet meteen je e-mail als je werkdag begint. Zo loopt je hoofd meteen vol met prikkels en kun je makkelijker afgeleid raken.

10. Moet je gefocust aan een taak werken? Zet je telefoon op vliegtuigstand.

11. Doe elke avond na het eten een ‘tien minuten-rondje’ door het huis: zet een timer en doe (met het hele gezin) niets anders dan opruimen. Schoenen in het rekje, aanrecht schoon, kranten bij het oud papier. Zodra de timer gaat, moet je ook echt stoppen.

12. Zet een leuke afspeellijst of podcast aan tijdens het koken.

13. Ga elke dag minimaal 15 minuten naar buiten, wat het weer ook is en hoe druk je ook bent.

14. Zoek ieder seizoen je kledingkast én koelkast uit – of welke kast dan ook. Vergeet je ondergoed- en sokkenlade niet.

Online training 'Groeien in goede gewoontes'
Online training 'Groeien in goede gewoontes'

En ervaar jij regelmatig dat het best ingewikkeld je gedrag te veranderen? Dan gaat de online training 'Groeien in goede gewoontes' van expert Durk de Boer jou zeker helpen. Deze cursus is gebaseerd op de methode van De Ladder en helpt je om gedragsverandering heel leuk én haalbaar te maken.

16. Kauw langer op je eten. Het maakt je bewuster van wat je eet, zorgt voor een stukje vertraging en zou op termijn gezondheidsvoordelen hebben.

17. Stuur elke week een appje naar een vriend(in) die je al een tijdje niet hebt gesproken.

18. Bid elke dag voor iemand die het nodig heeft.

19. Gooi de e-mailapp van je telefoon.

20. Voeg groente of fruit toe aan elke maaltijd. Top je boterham af met kaas met een paar tomaatjes, komkommer of kiemgroente, gooi fruit door je yoghurt (tip: banaan met geraspte wortel!) of snipper een ui door je gebakken ei.

21. Leef één uur per dag zonder schermen. Geen telefoon, laptop, tablet of tv dus.

22. Maak een lunchwandeling.

23. Beoefen een hobby die niets met je werk te maken heeft – het liefst iets wat je met je handen doet. Zoals kleuren, haken, tekenen, pottenbakken, collages maken of tuinieren.

24. Houd fotoboeken bij. Maak het jezelf makkelijker: selecteer op een vast moment in de week de leukste foto’s van afgelopen tijd en sla deze op in een apart mapje op je telefoon.

25. Schrijf elke dag 10 minuten over wat je bezighoudt.

Toch niet zo makkelijk als je dacht? In de training Groeien in goede gewoontes leer je hoe je doelen kan stellen die wél werken, hoe je daarbij gedrag kiest dat wél tot succes leidt en welke support wél helpt bij verandering. Lees hier meer over de training.

Tekst door Eline van Lindenberg