Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Judith (36) wilde zes maanden stoppen met alcohol drinken – het werden er twee

“De twijfels kwamen toen de nieuwigheid eraf was”

Judith van de Berg is docent Nederlands, moeder van drie jonge kinderen, sport graag in haar vrije tijd en houdt wel van een uitdaging. In het verleden stopte ze al eens een paar maanden met het drinken van alcohol. Haar nieuwe streven was zes maanden zonder. Dit bleek moeilijker dan gedacht.

“Mijn relatie met alcohol is vrij normaal, zoals veel mensen ermee omgaan. Lekker in het weekend een wijntje, bij etentjes of een paar drankjes tijdens het borrelen. Totdat ik het boek Sinds ik niet meer drink van Evi Hanssen las. Zij was eenzelfde soort drinker als ik en merkte veel voordelen toen ze stopte. Je hoeft dus niet verslaafd te zijn aan alcohol om grote verschillen te merken. Dat intrigeerde mij.”

Na een aantal keer voor kortere periodes gestopt te zijn, besluit Judith het voor zes maanden opnieuw te proberen. In het begin is dat wennen. “Ik drink alcohol sinds mijn vijftiende en ben eraan gewend geraakt om leuke en gezellige momenten daarmee aan te kleden. Het is daarom logisch dat ik mij aan het begin van zo’n alcoholvrije periode ‘kaal’ voel. Eigenlijk waren mijn hersenen compleet geprogrammeerd op alcohol en dat vond ik wel een ding.”

Volg de training 'Groeien in goede gewoontes

Ook moeite met een goede gewoonte volhouden?

Volg de training 'Groeien in goede gewoontes

In de training Groeien in goede gewoontes leer je hoe je doelen kan stellen die wél werken, hoe je daarbij gedrag kiest dat wél tot succes leidt en welke support wél helpt bij verandering.

Leukere moeder

Al snel merkt ze een positieve verandering. “Voorheen was ik in de veronderstelling dat je geen last krijgt van een paar wijntjes drinken. Eens in de zoveel tijd drink je net een paar wijntjes te veel en heb je de volgende dag een kater – verder niet. Toch was dat niet waar; aan het begin van de alcoholvrije periode merkte ik al snel dat ik beter en dieper kon slapen, meer energie had en beter met tegenslag kon omgaan. Ik was minder snel geprikkeld en had bijvoorbeeld veel meer rust en energie voor de kinderen. Daardoor vind ik dat ik een leukere moeder ben.”

Door te stoppen met alcohol geef ik mijzelf meer dan ik opgeef

“Dat is meteen erg dubbel. Veel vrouwen zeggen: je bent een leukere moeder als je genoeg leuks voor jezelf doet. Daar hoorde voor mij een wijntje drinken bij, want daar werd ik blij van. Maar nu ervaar ik dat anders; als ik slechter slaap doordat ik drie glazen wijn op heb, heeft dat veel langer gevolgen. Terwijl, als ik niet drink, zit ik veel beter in mijn vel. Zowel mentaal als fysiek. Door te stoppen met alcohol geef ik mijzelf meer dan ik opgeef.” Toch is de kous daarmee niet af voor Judith. “Ik blijf de overtuiging houden dat we het leven een beetje moeten plukken. Het mag af en toe echt wel eens gek. Die twee dingen botsen dan met elkaar.”

Eén wijntje kan toch wel?

De eerste maanden zonder alcohol gaan Judith goed af. “Door alle positieve gevolgen zat ik lekker in een flow. Ik ben een extravert persoon en tijdens een avondje weg merkte ik dat ik net zoveel lol kan maken zonder alcohol. Het blijft gezellig en ik klets net zoveel. Het enige verschil is dat ik om elf uur denk: het is wel mooi geweest. Waar ik voorheen nog wel even door kon gaan, ging ik nu naar bed.”

“Of je nou één drankje drinkt of drie, iedereen vindt het normaal om te drinken. Een vriendin van mij zei op een gegeven moment: wees niet zo streng voor jezelf, je kunt toch wel één wijntje drinken? Door zulke vragen ga ik niet opeens drinken. Daar ben ik niet gevoelig voor. Ik bepaal zelf wat ik wil.” Toch zet het Judith aan het denken. “Waarom is het voor iedereen oké om te drinken en sloof ik mij zo uit door het niet te doen? Overdrijf ik niet een beetje?”

Blijkbaar wilde ik niet zes maanden zonder alcohol

Twijfels

“De twijfels kwamen toen de eerste maanden voorbij waren en de nieuwigheid eraf was. Ik raakte gewend aan de voordelen en begon het toch wel saai te vinden. Daarnaast stond er een leuke activiteit op de planning: het vriendinnenweekend. Wilde ik dat weekend wel zonder alcohol beleven? Een aantal weken bleef ik over die vraag nadenken. En niet alleen over die vraag, maar eigenlijk over de hele uitdaging. Mijn doel was niet om voor altijd te stoppen met alcohol. Ik was op zoek naar de balans die het beste voor mij werkt. Ik merkte dat ik toch niet zes maanden volledig zonder alcohol wilde beleven en besloot te gaan drinken op het vriendinnenweekend. Met die beslissing had ik op dat moment vrede.”

Op de speciale momenten

“Achteraf gezien had ik de kwestie van het weekendje weg met of zonder alcohol veel te groot gemaakt in mijn hoofd. Ik betwijfel of alcohol het zoveel leuker en beter heeft gemaakt. Helemaal alcoholvrij leven pakte dus niet goed uit. Daarom ben ik vanaf dat moment een andere weg ingegaan. Ik drink voor onbepaalde tijd niet, maar kies de speciale momenten uit om er wel van te genieten.”

“Misschien vind ik het op latere leeftijd wel mooi geweest wat alcohol betreft. Voor nu ben ik nog niet zover. Het feit dat alcohol drinken niet meer standaard is, is al een mooie winst. Ik zie het dan ook niet als falen dat ik de zes maanden niet heb gehaald. Uiteindelijk is het stoppen of aanzienlijk verminderen van alcohol een proces; een reis die nooit stopt. Als ik de uitdaging niet was aangegaan, stond ik niet waar ik nu sta. Door steeds nieuwe manieren te proberen, hoop ik een weg te vinden die bij mij past.”

Wij vrouwen met een beetje levenservaring, weten als geen ander dat écht veranderen – op je werk en thuis – niet makkelijk is. In de training Groeien in goede gewoontes leer je hoe je doelen kan stellen die wél werken, hoe je daarbij gedrag kiest dat wél tot succes leidt en welke support wél helpt bij verandering.

Tekst: Daniëlle Naberman
Beeld: Judith van de Berg