Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lieke ging haar droom achterna en leeft nu zelfvoorzienend in een camper in Portugal

Je eigen energie opwekken, uit een moestuin eten of met koud water uit een waterpomp douchen. Een aantal jaar geleden was zelfvoorzienend leven vooral voor geitenwollensokkentypes. Dit is inmiddels wel anders. Door onder meer de prijsstijgingen, groeiende drukte in steden en de klimaatcrisis neemt de populariteit van deze levensstijl toe. Ook Lieke Gerrits (35) sprak het aan. Zij leeft zoveel mogelijk zelfvoorzienend.

Drie jaar geleden koopt Lieke in Nederland een bus, die ze zelf ombouwt tot camper. Ze zegt haar baan en appartement in hartje Amsterdam op en vertrekt richting het zuiden. Na een jaar reizen door Spanje en Portugal, vestigt zij zich in een rustig gebied in Centraal Portugal. Een groot contrast met haar vroegere woonplaats.

“Het idee om in een camper te gaan wonen, zat al heel lang in mijn hoofd”, vertelt ze. “In het ideale plaatje zou ik dat samen met iemand gaan doen. Maar mijn ex zag het alleen zitten voor een vakantie of hooguit een paar maanden. Niet als een totaal andere levensstijl. Dat is het voor mij wel”, legt ze uit. “Ik heb lange tijd met plezier in de stad gewoond, maar van kinds af aan wist ik al dat ik eenvoudig en in de natuur wilde wonen. Wat mij vooral tegenstaat aan het stadsleven is de drukte. Het leven is daar erg gehaast; je leeft van weekend naar weekend. Ik verlangde naar rust en dicht bij de natuur zijn.”

Bestel nu het nieuwe Eva Zomerboek
Bestel nu het nieuwe Eva Zomerboek

In het nieuwe Eva Zomerboek lees je nog meer verhalen die letterlijk de grens over gaan. En ook: een complete roman, reisinfluencers over hun favoriete vakantieplek en test jouw innerlijke kompas.

Wonen op een paar vierkante meter

Als haar relatie uitgaat, zet Lieke haar plan door. Samen met haar hond woont ze nu op zo’n zeven tot tien vierkante meter. Een heel klein oppervlak, maar het merendeel van de tijd is ze buiten te vinden. “Sommige mensen zeiden tegen mij dat het dapper is dat ik zo’n stap onderneem, maar zelf zie ik dat anders. Het voelde als iets dat ik moest doen. Het is belangrijk om daarin je eigen pad te volgen, anders leid je niet je eigen leven”, verklaart ze. “Ik focus me veel meer op wat er echt toe doet in het leven. Is dat geld en carrière maken? Voor mij in elk geval niet.”

Lieke wekt haar eigen stroom op met de zonnepanelen die ze op het dak heeft laten plaatsen. Ze wast zich vrijwel altijd in de rivier. “Heel af en toe neem ik in de winter een hete douche, dat voelt dan echt als luxe.” Koken doet ze met een gasfles, hoewel dat ook weleens gedoe oplevert. “Soms mis ik een simpele basisluxe zoals een oven.” Daarnaast is haar inkomen een stuk onzekerder geworden sinds ze in een camper is gaan wonen. “Financieel heb ik een stuk minder zekerheid, vooral omdat ik een nieuwe manier van inkomsten moest zoeken.” Haar oude werk als dramatherapeut probeert ze nu online voort te zetten.

0308_Lieke2

Internationale community

In Portugal heeft Lieke inmiddels haar plek gevonden in een community met mensen van allerlei nationaliteiten. Veel mensen wonen of reizen in een camper, in een tiny house of in een quinta, een soort landhuis met veel grond eromheen. De contacten zijn warm. “Mensen die zelfvoorzienend willen leven, zoeken elkaar op. Het is fijn om gelijkgestemden om je heen te hebben. Die vind je natuurlijk ook in Nederland, maar in Portugal zijn de prijzen om een stuk land te kopen een stuk lager.”

“Ook de natuurlijke omgeving speelt een rol, net als de verschillende culturen die hier samenkomen en de fijne energie die Portugal met zich meebrengt. De Portugese cultuur is heel warm en open, de sfeer is heel gemoedelijk”, vertelt ze. “Veel jongeren uit Portugal trekken weg uit het dorp, omdat er weinig werk te vinden is en de lonen laag zijn. Voor de oudere mensen die hier nog wonen, is het fijn als er weer meer jonge mensen komen en zich hier vestigen.”

Tips voor zelfvoorzienend leven

Zelfvoorzienend leven heeft haar een stuk bewuster gemaakt van de wereld om haar heen. “Mensen weten niet meer waar water vandaan komt, wat ik ze niet kwalijk neem. Het stroomt immers vanzelf uit de kraan. Maar door er zelf moeite voor te moeten doen, besef ik hoe waardevol het is en hoe blij ik mag zijn met stromend water. Zelfvoorzienend leven maakt me dankbaar voor de kleine dingen.”

Zelfvoorzienend leven maakt me dankbaar voor de kleine dingen

Voor mensen die ook zelfvoorzienend willen leven, heeft Lieke een aantal tips. “Begin klein. Als je een eigen huis hebt, is het moeilijk om echt zelfvoorzienend te leven. Toch kun je al een begin maken door je eten niet weg te gooien en zonnepanelen op je dak te plaatsen. Een deeltuin in steden is ook superleuk. Repareer daarnaast kapotte kledingstukken in plaats van ze weg te gooien en iets nieuws te kopen.” Een ander advies is om opzoek te gaan naar gelijkgestemden. “Zoek bijvoorbeeld plekken op waar mensen al zelfvoorzienend leven. Je kunt dan ook een tijdje meehelpen om te kijken of deze manier van leven bij je past.”

Lieke biedt hier ook mogelijkheden voor aan. Sinds kort is ze begonnen met Bonitowalks: wandelingen langs quinta’s. “Zo maken mensen kennis met de omgeving. En doordat ze telkens overnachten bij een zelfvoorzienende quinta, leren zij ook meer over deze levensstijl.”

Wandeltochten langs quinta’s

In de toekomst zou ze haar weg richting zelfvoorzienend leven willen uitbreiden. “Een tiny house of een yurt is voldoende, met een stukje land. Het hoeft in elk geval niet groot te zijn. Ook zou ik graag kippen willen houden. En uiteindelijk ook heel graag andere dieren, maar dat is voor later. Het liefst doe ik dat samen met iemand. Het is niet te onderschatten hoeveel werk het bijhouden van dieren en land is, dat kun je bijna vergelijken met een fulltime baan.”

Lieke heeft toekomstdromen te over. “Wie weet oogst ik dan niet alleen mijn eigen groenten maar maak ik zelfs wel mijn eigen kleding. Er valt nog zoveel te leren. Het is mooi om met dat soort plannen bezig te zijn, maar het is ook belangrijk om het stap voor stap te doen.”

In de nieuwste Eva met het thema 'Blijf dromen' lees je nog meer verhalen van mensen waarbij hun droom in vervulling ging. Bijvoorbeeld over de zieke Sem (5), die met zijn moeder trouwde. Word abonnee of bestel een los nummer!

Geschreven door Hendriëlle de Groot