Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met deze tips krijg jij meer rust in je leven

Maak bijvoorbeeld een ‘pauze-menu’ en doe één ding tegelijk

Dender je altijd maar door en heb je behoefte aan meer rust? Met deze 13 tips integreer je rust in je dagelijks leven.

Echte rust gaat verder dan ’s avonds Netflixen en zo nu en dan een weekendje weggaan. In de nieuwste Eva zegt schrijver en stiltecoach Mirjam van der Vegt: “Als je diepe rust integreert in je dag, dan heb je geen vakantie meer nodig. Dat klinkt utopisch, maar dat is wel in mijn leven zo gebeurd. Ik vind vakantie soms alleen maar heel irritant, omdat ze mij uit mijn werk-rust-ritme halen.”

Online training ‘Leren rusten’
Online training ‘Leren rusten’

Kunnen rust en werk (of opleiding, huishouden, vrijwilligerswerk...) wel samengaan? In de online training Leren rusten helpen Eva en stiltetrainer & auteur Mirjam van der Vegt jou op weg met het toepassen van rust in jouw leven.

Hoe krijg ik meer rust?

Diepe rust integreren in je dag, dus. Dat is niet moeilijk, maar vraagt waarschijnlijk wel om een paar aanpassingen in je routines en mindset. Hierbij een aantal tips om je op weg te helpen.

1. Maak een weekplanning

Ga aan het begin van de week – of het einde, net wat je wil – aan de slag met een planning voor de aankomende week. Wat wil je doen, waar wil je energie aan besteden (en waaraan niet)? Met wie wil je afspreken, wat wil je eten, wanneer ga je sporten, op welke avond neem je tijd voor jezelf? Winston Churchill’s quote is nogal een cliché, maar hij klopt wel: ‘Failing to plan, is planning to fail.’ Wat niet in je agenda staat, gebeurt (meestal) ook niet. Zo’n planning is de manier om de regie te nemen in je leven. Voor zover dat kan, natuurlijk – we hebben nu eenmaal niet alles in de hand.

2. Maak van slaap een prioriteit

Slapen is hartstikke goed voor je lichamelijke en mentale welzijn. In je slaap worden afvalstoffen in het brein opgeruimd en verbindingen tussen hersencellen versterkt. Ook haalt goede slaap de scherpe kantjes af van emotionele herinneringen: emoties als angst, stress en schaamte verminderen, waardoor je de volgende dag mentaal weerbaarder bent. Genoeg reden dus om op tijd naar bed te gaan, en eventueel af en toe een middagdutje te doen.

3. Pak een nieuwe hobby op

In deze tijd lijken we amper meer hobby’s te hebben. Want: wanneer hebben we daar tijd voor? (Er bestaat een kans dat je onder ‘Schermtijd’ in je smartphone-instellingen je antwoord vindt). Probeer vanaf nu elke week eens een uur vrij te houden en besteed dat aan iets wat je graag doet – het liefst iets waarbij je je handen gebruikt. Koken of bakken, fictie lezen, brieven schrijven, tekenen of boksen, bijvoorbeeld. En doe het gewoon voor jezelf, het hoeft niets op te leveren.

4. Zie het leven in seizoenen

We willen dat altijd alles maar leuk is, en het liefst zo snel mogelijk gebeurt. Op elk moment moet je pieken, nare ervaringen moeten zo snel mogelijk voorbij zijn, stilstand is achteruitgang. Maar zo zit het leven nou eenmaal niet in elkaar. Kijk eens naar de bomen: daaraan zie je dat er groeitijd nodig is. En dat dat niet in een stijgende lijn verloopt, maar in een cyclus. In de winter gaat een boom de rustfase in, om in de lente weer volop te kunnen bloeien. Zo is het ook met het leven: je mag een periode tot rust komen, om je voor te bereiden op een tijd waarin weer meer van je wordt verwacht.

5. Verwonder je zo nu en dan

Volgens neuropsycholoog Margriet Sitskoorn doet ‘verwondering’ je gevoel van tijd toenemen: prachtige, indrukwekkende nieuwe dingen beleven. Je kunt je verwonderen over bijvoorbeeld de natuur, een baby of een mooi kunstwerk. Maak dus eens een natuurwandeling, plan een vakantie naar een mooi gebied, bezoek een museum of schuif aan bij een concert.

31 ideeën voor een ‘dopamine-detox’ – en waarom dat belangrijk is

Lees ook over

31 ideeën voor een ‘dopamine-detox’ – en waarom dat belangrijk is

6. Doe één ding tegelijk

Je scrolt door je telefoon, drinkt koffie, luistert muziek en staat ook nog je collega of huisgenoot te woord. Terwijl je eigenlijk aan het werk bent (met tien tabbladen tegelijk geopend). Multitasking is niet goed voor je productiviteit, en maakt je brein oververmoeid. Probeer dit jaar vaker één ding tegelijk te doen. En laat je gedachten eens de vrije loop tijdens het koken (/opruimen/sporten/autorijden), in plaats van dat je een podcast luistert of serie kijkt.

7. Neem pauzes

Terwijl je die to do-list heel gestructureerd afwerkt, houd dan ook voldoende pauzes. Tussen verschillende taken in, maar ook ’s avonds. Als je de hele dag achter een computer werkt, is het verstandig om even van je stoel af te komen en iets totaal anders te doen.

Tip om ‘goed’ te pauzeren: maak een ‘menu’ van pauze-activiteiten die 5 minuten, een kwartier en (meer dan) een uur duren. Zo heb je altijd iets te doen en hoef je niet standaard naar je mobiel te grijpen. Een paar ideeën:

  • 5 minuten – een recept uitzoeken, koffie halen, een klein rondje door huis of je werkplek lopen.
  • Een kwartier – een hoofdstuk lezen, een frisse neus halen, je nagels lakken, een lekker tussendoortje klaarmaken.
  • Een uur – door de natuur wandelen, spontaan langsgaan bij een vriendin, een taart bakken, in bad gaan.

8. Maak van bewegen een gewoonte

Dit is een inkoppertje natuurlijk: bewegen is goed voor je. Probeer het elke dag te doen, al is het maar een rondje wandelen van twintig minuten.

9. Zeg vaker nee

Het blijft lastig, je grenzen aangeven – want je moet anderen teleurstellen. Maar nee zeggen is geen afwijzing: het zegt iets over jouw grenzen. Door nee te zeggen zorg je goed voor jezelf, om er vervolgens ook weer voor anderen te kunnen zijn. Net zoals de wegenwacht zelf ook moet tanken om vervolgens weer anderen te kunnen helpen.

De kracht van ‘nee’ zeggen: grenzen stellen in je leven en relaties

Lees ook over

De kracht van ‘nee’ zeggen: grenzen stellen in je leven en relaties

10. Stel niet meer dan twee doelen

Het nieuwe jaar is voor velen hét moment om goede voornemens op te stellen. Je moet daarin jezelf niet onderschatten (want: you can do big things!) maar ook niet overschatten – want er bestaat zoiets als te veel doelen stellen. En dan gebeurt er uiteindelijk niets. Wil je echt iets veranderen, dan tipt perfectionismecoach Geralde Schreuder om je op twee doelen tegelijk te focussen.

11. ‘Declutter’ regelmatig

Houd zo nu en dan een grote of kleine schoonmaak van een ruimte. Dat kan een keukenla zijn, maar ook je mailbox, de auto of je handtas.

12. Word trouw in het kleine

‘Work hard, play hard’, zo gaat het gezegde. Alsof je pas mag ontspannen (‘play’) als je hard hebt gewerkt. Maar wie zegt dat je altijd maar keihard moet werken? In zijn lied ‘Wacht maar af’ schrijft zanger en schrijver Matthijn Buwalda:

Maar als de zon straks weer komt,
sta dan op en doe je werk,
gewoon het werk dat je hand vindt om te doen.

Stop op tijd, sloof je niet uit,
er is gebakken lucht genoeg –
maar wordt een ‘trouw in het kleine’-kampioen.

Mooi om jezelf voor te houden, toch? Uitsloven hoeft niet.

13. Stop met jezelf vergelijken

We kunnen onszelf gek maken door ons te vergelijken met anderen. ‘Zij heeft echt carrière gemaakt…’ ‘Hoe kunnen haar kinderen er altijd zo netjes bij zitten?’ ‘Ik wil ook zo’n huwelijk…’ Maar het punt is: je wéét niet hoe het met diegene gaat. Misschien heeft ze het wel heel zwaar thuis. En kijkt zij juist jaloers naar jou. Vul het niet in voor de ander. En als het even kan: knoop een gesprekje aan. Dat kan zomaar hele mooie dingen opleveren.

Het kan best moeilijk zijn om rust in te bouwen. Met de praktische handvatten uit de online training Leren rusten helpen Eva en stiltetrainer & auteur Mirjam van der Vegt jou op weg met het toepassen van rust in jouw leven. 

Tekst: Eline van Lindenberg