Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Puberblog: 'Mijn nieuwe shirtje wordt door mijn verliefde puber gedragen op de trekker van haar schoonvader'

Het ongevraagd lenen van eigendommen door haar pubers, Saar wordt er gek van. Om nog maar niet te spreken over spullen die op de meest ongelegen momenten verdwijnen en kapot gaan. “Eigenlijk zou je voor een bepaalde leeftijdscategorie een puberschadeverzekering moeten kunnen afsluiten, voor alle onvoorziene en voorziene kosten.”

Deze week had ik mijn eindpresentatie van de LEAN basisopleiding. Een opleiding waarbij je een manier van werken en denken ontwikkelt om je binnen een organisatie te richten op het creëren van waarde voor de klant en het elimineren van verspilling. Vervolgens ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik mezelf binnen ons gezin kan vergelijken met een zenuwstelsel. De factor die alles bedenkt, coördineert, verbindt en aanstuurt. Ik krijg er zo nu en dan de zenuwen van. En hierbij spelen mijn gezinswezens een belangrijke en aanwezige rol.

De beste verhalen voor ouders van pubers lees je in Pubergedoe!

Het nieuwe magazine van de EO

De beste verhalen voor ouders van pubers lees je in Pubergedoe!

Pubergedoe is een magazine voor puberouders die af en toe met hun handen in het haar zitten. Bestel hem hier!

De mentale caseload die we dragen als opvoeders (moeders) is groot. Het voor drie pubers een tweede, derde en vierde brein zijn, is hopeloos eindeloos. Het is een dagelijks terugkerende confrontatie met het vergeten van spullen, het vergeten van tijd, verslapen, verliezen van kostbaarheden (ID kaarten, kleding, geld, fietssleutels) en het kapot laten vallen van spullen (met name telefoons). Zo ook op de dag van mijn eindpresentatie, waarbij ik in de ochtend klaar was om te vertrekken (met enige spanning in mijn lijf) en onze oudste met een geblokkeerde IPhone beneden kwam. Hij was  met geen mogelijkheid meer aan te krijgen. Ze had uiteraard geen idee hoe het mankement was ontstaan en had de telefoon zeker niet laten vallen, hoewel diverse barsten in het scherm zichtbaar waren. Aan mij de vraag hoe dit direct opgelost kon worden, want een dag zonder dit apparaat was geen optie.

De rekening die ze bij mij heeft openstaan, loopt op

Ik kreeg ongeveer kortsluiting en gaf aan dat ze zelf maar na moest denken over een oplossing. Vervolgens werd de directe reparatie prioriteit van de dag en zijn de eerste twee uur van school geskipt. Even later werd ik op mijn werk gebeld door dochterlief met een enthousiast verhaal: ze had onderhandeld met de telefoonmeneer en voor de helft van de prijs een nieuw scherm gefixt. Daar achteraan kwam de melding dat het resterende bedrag van zestig euro nog wel even betaald moest worden. En laat ze dat nou niet zelf op de rekening hebben staan, wat niet vreemd is nu er vandaag weer een pakket met kleding van Pull & Bear (o.a. een zomerjas voor deze winterse tijden) werd bezorgd op haar naam. De rekening die ze bij mij open heeft staan, loopt op. Ook het kopen via Klarna heeft ze ontdekt. En ik weet niet of het ligt aan de onvoorzichtigheid van onze pubers of dat ze door de groei compleet de controle over hun ledematen verliezen, maar inmiddels kent de telefoonzaak ons te goed. Er is al tig keer een telefoon gecrasht en we hebben een aparte verzekering afgesloten tegen valschade. Eigenlijk zou je toch voor een bepaalde leeftijdscategorie een soort puberschadeverzekering moeten kunnen afsluiten, voor alle onvoorziene en voorziene kosten.

Verdwenen make-up

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het even ongevraagd lenen van mijn eigendommen. Mijn make-up verdwijnt, ik heb inmiddels een kluis aangeschaft. Mijn nieuwe shirtje wordt door mijn verliefde puber gedragen op de trekker van haar schoonvader. Verhalen over jolige fietstochten, waarin de verklaring luidt dat het stuur net in mijn favoriete jasje is gehaakt en een dikke scheur heeft opgeleverd, kan ik niet aanhoren. Ik zucht, keer me om en loop weg.

Gelukkig is de jongste (nr. vier) nog maar zeven en is het duidelijk: wij zorgen, wij bedenken, wij voeden op, wij sturen en wij hebben (voorlopig nog) de controle. Met hierin de hoop dat alle wijze lessen die je er ooit in stopt, blijven hangen en zich ergens weer openbaren. En ondertussen geniet ik van het puberbrein, van de heerlijke eerlijkheid. We lachen om de misstappen, de uitspraken, de humor en de manier waarop ze het leven beleven. En ik neem voor lief dat ze me zo nu en dan even een zenuwinzinking geven.

Lees ook deze puberblog: Anna doet een schokkende ontdekking als ze haar dochter welterusten wenst.