Dit Dus! | Levensvragen & christelijk geloof

Dit Dus! is een 12-delige podcast waarin theoloog Kees van Ekris en geloofsgenoot en host Rosa Douma in gesprek gaan met niet (meer) gelovige gasten over hun levensvragen. Samen zoeken ze naar de betekenis van christelijke thema's, en door het bevragen van elkaar ontstaan er nieuwe inzichten over bijvoorbeeld vergeving, genade, recht en onrecht. Open, eerlijke en kwetsbare gesprekken die raken aan de kern van ons bestaan.

Hoe kom je tot een gesprek over geloof? Wat is dat eigenlijk: geloven? Lukt dat wel, een uitwisseling tussen mensen die met heel uiteenlopende opvattingen?

In de 12-delige podcastserie Dit dus komen spraakmakende gasten voorbij, zoals Nina Polak (schrijfster/journalist De Correspondent), Noortje Veldhuizen (presentator BNN/VARA), Sywert van Lienden (opiniemaker), Franca Treur (schrijfster), Verona van de Leur (oud-topturnster) en Nathan de Vries (BNN/VARA), Talitha Musse (influencer).

Het zijn niet zozeer interviews als wel gesprekken, waarin over en weer vragen worden gesteld. De ontmoetingen gaan over levensvragen: Wie ben ik? Wat is mijn komaf? Wie of wat heeft me gevormd? Waar ga ik voor? Wat heb ik te doen in het leven? Al pratend stuiten de gesprekspartners op belangrijke thema’s uit het christelijk geloof, zoals genade, vergeving, recht en onrecht. Dat is opmerkelijk, want de uitgenodigde gasten hebben niets (meer) met het christelijk geloof en zouden gillend weglopen bij een traditionele kerk.

Kees van Ekris: ‘Je wordt door de ontmoetingen steeds opnieuw aan het denken gezet. Ik hoop dat deze podcast dit soort gesprekken stimuleert. Het is prachtig als je voorbij allerlei vooroordelen een gemeenschappelijke grond kunt vinden.’

Rosa Douma: ‘Het kan ingewikkeld zijn om onbevangen over het christelijk geloof te praten, zeker met mensen die dat passé vinden. Het vraagt creativiteit en een echt open en onbevooroordeelde houding, maar wij merkten dat onze gasten graag het gesprek aangingen. Er is belangstelling voor zingeving en ze putten uit allerlei bronnen. In dat zoekproces kan ook weer nieuwe openheid ontstaan naar het christelijk geloof.’

De thema's en de gasten: 

1. Het mooie verkloten
Casper Sikkema (journalist, voormalig hoofdredacteur VICE)
2. Ergens bij horen
Wout van Wengerden (voormalig topsporter, filmmaker)
3. Waar je vandaan komt 
Verona van de Leur (voormalig topturnster)
4. Levenskeuzes maken 
Guy Wijnen (oprichter De Kwekerij Amsterdam, bloeiplek voor millennials)
5. Omgaan met oneerlijkheid en onrecht
Talitha Muusse (generatie-expert, influencer)
6. Heilzame rituelen
Noortje Veldhuizen (presentator BNNVARA)
7. Wat je te doen staat
Nathan de Vries (presentator BNNVARA, voormalig Spuiten&Slikken)
8. Het nu-of-nooit-gevoel
Franca Treur (schrijfster)
9. Waar je op kunt hopen
Sywert van Lienden (politiek opiniemaker)
10. Balans in je leven
Thijs van der Linden (mantelzorger en eigenaar taalinstituut)
11. Wat echte wijsheid is
Nina Polak (schrijfster en Journalist De Correspondent)
12. Wie je bent
Rinze Krijgsman (organisatiepsycholoog)

Credits Dit dus

Hosts: Kees van Ekris en Rosa Douma
Conceptontwikkelaar: Daan Molenaar
Redactie: Esther Tims-van Helden
Regie: Esther Rosier, Daan Molenaar
Montage: Robin de Wever
Muziek en Mixage: Victor Weigand

Locaties:
Jacobikerk Utrecht
Noorderkerk Amsterdam
Nieuwe Kerk Utrecht

Podcast nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de meest interessante, informatieve en inspirerende podcast afleveringen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang om de week de tips in je mailbox.

E-mailadres

Lees ook onze privacyverklaring.