Eik & ik

Wim wil alles weten over wiens naam hij draagt. De eik hoort bij de meest voorkomende bomen van ons land. Het is een boom die tot de verbeelding spreekt. Maar ook een boom die kampt met een reputatieprobleem. Daarom maakt Wim Eikelboom de podcast Eik & Ik.

In Eik & Ik onderneemt Wim Eikelboom een persoonlijke zoektocht naar bijzondere verhalen over de boom wiens naam hij draagt. ‘De eik staat er slecht op dankzij de jeukrupsen die voor veel overlast zorgen. Ik wil graag eerherstel. Wat de leeuw is in het dierenrijk, is de eik onder de bomen. Deze boom levert een magnifieke bijdrage aan onze natuur en aan onze cultuurhistorie.’

Waarde oude eik
De podcast Eik & Ik verschijnt als onderdeel van de campagne ‘Nederland plant bomen’. ‘Het planten van bomen is heel belangrijk. Maar de waarde van oude bomen moet je niet onderschatten. Een oude eik van 150 jaar is van evenveel betekenis voor de biodiversiteit en het klimaat als 500 jonge boompjes van 10 jaar bij elkaar’, aldus Wim Eikelboom.

Kun je eikels smakelijk eten? Was zendeling Bonifatius een eiken-hater? Waarom heeft Nederland geen duizendjarige eiken? Het antwoord op deze vragen komt aan bod in Eik & Ik van Wim Eikelboom, voormalig radio-verslaggever van de EO en ook maker van de podcast Rivierverhalen.

De muziek in de podcast is speciaal geschreven door Blikwinkel, een band waarin de zoon van Wim Eikelboom speelt. Blikwinkel voorziet de podcast van een prachtige titelsong; een mijmerlied over de eik. Blikwinkel maakt Nederlandstalige proppelerpop, liedjes met een ode aan de schoonheid van het alledaagse.

Aflevering 1: Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn

Aflevering 2: Het verdriet van de dikste eik van Nederland

Aflevering 3: Waarom Wim Eikelboom (beetje) baalt van Bonifatius

Aflevering 4: Daken middeleeuwse Friese kerken allemaal van buitenlands eikenhout

Aflevering 5: Het geheim van de spronkeleiken

Aflevering 6: Uitstervende eiken
 

Eik&Ik is een podcast van de EO en de NPO1-campagne nederlandplantbomen.nl

Het plant​​​​​en van bomen is belangrijk. Maar het zorgen voor bestaande bomen is misschien wel even waardevol. De muziek in deze podcast is van Blikwinkel.