Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moderne Profeten

Dit zijn de verhalen van acht hedendaagse profeten uit de christelijke traditie. Ze dagen ons uit om niet mee te doen met dat wat onze tijd lelijk maakt, maar om schoonheid te zoeken, waarheid en barmhartigheid. Lees meer

Over Moderne Profeten

Wat is wijsheid in deze onduidelijke tijd, waarin zoveel gebeurt? Welke stem vertrouw je? De nieuwste EO-podcast ‘Moderne Profeten’ vertelt de verhalen van acht bekende christenen uit de moderne tijd. Ze maakten alle acht een echte crisis mee. Hoe doorstonden ze dit? Waar haalden ze het lef vandaan? Waarom zeiden ze wat ze zeiden en deden ze wat ze deden? Welke geheim had hun leven? Een ding was zeker: hun leven had een profetische kracht. Theoloog en dominee Kees van Ekris vertelt verhalen die nog niet zo bekend zijn achter tijdgenoten Martin Luther King, Frère Christian de Chergé, Desmond Tutu, Dorothy Day, Dietrich Bonhoeffer, Bisschop Muskens, Jacques Ellul en Angela Merkel. Hun levens staan ook voor de grote thema's van onze tijd, zoals armoede, techniek, vrijheid en racisme. 

Op zoek naar schoonheid

Kees van Ekris, hij promoveerde op een proefschrift over profetische speeches: “De wereld heeft mystici nodig en heiligen, maar zeker ook: profeten. Dat zijn mensen die anders denken, anders handelen, andere idealen hebben. Zulke mensen dagen je uit om niet mee te doen met dat wat jouw tijd lelijk maakt, maar om schoonheid te zoeken, waarheid en barmhartigheid. Dat heeft onze wereld vandaag nodig. 'Moderne Profeten' gaat over acht van dat soort personen. We vertellen hun verhaal, hun komaf, hun wording, hun zwaktes, hun blijvende stem.

Profeten durven te lijden, ze hebben lief, ze spreken (of zingen), ze zijn radicaal, ze hebben het besef geroepen te zijn, ze durven te provoceren en als het moet waarschuwen ze je . In dat alles weten ze dat vrijheid een Godsgeschenk is en daar waken ze over. En die juist die bijzondere verhalen vertellen we in de podcast.”

Naast de podcast is er ook het boek Moderne Profeten, om door te lezen, denken en praten over wat de levens van deze acht mensen onszelf en onze tijd te zeggen hebben. 

Zulke mensen dagen je uit om niet mee te doen met dat wat jouw tijd lelijk maakt, maar om schoonheid te zoeken, waarheid en barmhartigheid.

Kees van Ekris

--:--