Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Say HI to AI

Say hi to AI is dé podcast over artificiële intelligentie/kunstmatige intelligentie in de media. Lees meer

Kunstmatige intelligentie oftewel artificiële intelligentie (AI) is niet meer weg te denken en wordt steeds slimmer, beter en gebruiksvriendelijker. Maar wat kun je er nu eigenlijk mee als programmamaker, redacteur of podcastmaker? In deze podcast zoeken presentator Racher Rosier en AI-nerd Joris Cornielje dat voor jou uit. Met interessante gasten uit de wondere wereld van de media gaan zij in gesprek over hoe we AI in kunnen omarmen en waar de grenzen liggen.

Waar gaat het over?

#1 – Een ‘Red Team’ voor AI? Met Ezra Eeman (NPO)

Welke kansen biedt kunstmatige intelligentie voor publieke omroepen en de NPO? Daarover gaan Rachel en Joris in gesprek met Ezra Eeman. Naast directeur Strategie & Innovatie bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is hij groot AI-liefhebber en houdt hij alle veranderingen in de digitale wereld goed in de gaten.

AI is een handig hulpmiddel, een soort slimme stagiair, maar maakt ook nog fouten. Dus hoe zorg je ervoor dat de betrouwbaarheid van de content niet in gevaar komt? Ezra pleit in deze aflevering daarom voor de oprichting een ‘Red Team’, oftewel een groep kritische mensen die de AI-ontwikkelingen tegen het licht houden.

#2 – Een stem klonen, hoe dan?! Met Phoebe Ohayon (Whoozy Agency)

Het klonen van een stem om daarmee andere teksten in te spreken, hoe werkt dat? Phoebe Ohayon, medeoprichter en head of design bij audiobedrijf Whoozy Agency, houdt zich er dagelijks mee bezig. Voor NRC maakte het audiobedrijf met behulp van AI digitale voorleesstemmen van twee redacteuren. Daardoor kun je alle artikelen beluisteren op de website van de krant. Maar hoe zorg je voor de juiste stem? Is deze ontwikkeling eigenlijk wel wenselijk? En wat kunnen we hiermee in de toekomst? Hadden we deze podcast bijvoorbeeld al door AI kunnen laten maken? Phoebe denkt van wel en gaat erover in gesprek met Rachel en Joris.

#3 – AI-experimenten op de nieuwsredactie met Thomas Moerman (NU.nl)

Hoe kan je als nieuwsredactie kunstmatige intelligentie heel concreet inzetten? Bij NU.nlzijn ze hier al veel mee bezig, van het genereren van samenvattingen tot het inhoudelijk analyseren van lezersreacties. Thomas Moerman, officieuze AI-chef bij NU.nl, richtte een werkgroep op van redacteuren en IT-collega’s om de AI-ontwikkelingen te bespreken. Want moet je als nieuwsredactie AI-gegenereerde foto’s willen gebruiken? Mag je het nieuws door een AI-tool laten schrijven? En hoe ga je om met sceptische collega’s? In deze aflevering gaan Rachel en Joris met Thomas in gesprek.

Wil je meer weten?

Ben je mediamaker en zijn er AI-onderwerpen waar je meer over wilt weten? Mail dan naar ai@eo.nl.

Podcaststune gegenereerd door Mubert (https://mubert.com/render).

--:--