Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vergeef het Maar

In Vergeef het Maar praat Bert van Leeuwen met mensen wiens leven verpest of zelfs geruïneerd werd door iemand anders. Hoe ga je verder met je leven? Lees meer

Over Vergeef het Maar

Bert in gesprek voor Vergeef het Maar

Hoe ga je verder met je leven je als je kind wordt vermoord, als je je leven lang gepest wordt of als je als kind wordt misbruikt? Zijn gasten kozen voor vergeving. Hoe ze tot die keuze zijn gekomen en wat dit met ze doet vertellen ze in Vergeef het Maar.

“Vergeven is het mooiste, maar ook het meest complexe wat er bestaat”, zegt Van Leeuwen. “Na twintig jaar ‘Het Familiediner’ intrigeert het mij nog steeds wanneer mensen bereid zijn om het weer bij te leggen. In deze podcast praat ik met mensen die – in de meeste gevallen – iets is aangedaan. Ze vertellen hun verhaal en ik vraag ze naar het proces van vergeven. Hoe doe je dat? En is het een kwestie van hoofd of van hart? Of beide?”

"Mijn benen konden me niet meer dragen"
In de eerste aflevering ontmoet Bert van Leeuwen de familie Beemsterboer. Hun dochter en zus Nadine werd in 2006 vermoord door haar ex. Openhartig vertellen vader Jacques, moeder Wanda en zus Jacqueline hoe alles voorgoed anders werd en ze een loodzware last moesten dragen. “Mijn benen konden me letterlijk niet meer dragen”, vertelt Jacqueline. “Alsof je hele verleden, heden en toekomst wordt weggevaagd.”

De confrontatie aangaan
Drie jaar na Nadines dood zoekt de dader via een brief contact met de familie. Waar Jacques direct bereid was met hem in gesprek te gaan, moesten Wanda en Jacqueline er niet aan denken. “Ik voelde in al mijn vezels: dat wil ik niet”, vertelt Wanda. “Ik wilde niks met hem te maken hebben.” Toch kwam daar met het verstrijken van de jaren verandering in. Uiteindelijk gingen Jacques en Wanda in 2014 tóch de confrontatie aan. Wanda: “Ik wilde hem vertellen wat ons was aangedaan.”

De weg naar vergeving
Zus Jacqueline had meer tijd nodig. “In het proces naar vergeving gaat het vooral ook over zelfvergeving”, vertelt ze in ‘Vergeef het Maar’. Na een periode waarin ze aan zichzelf werkte, koos ze ervoor de dader te ontmoeten. “Ik gaf hem een hand en ik heb hem secondenlang in zijn ogen aangekeken. Ik zag geen masker meer bij hem. Ik voelde dat niet alleen ik keihard aan mezelf gewerkt had, maar ook hij.”

Heling
“Op het moment dat ik hem zei dat ik hem oprecht en vanuit mijn hart vergeven heb, brak hij”, blikt Jacqueline terug. “Ik heb hem echt kunnen zien voorbij zijn daad. Ik heb de liefde kunnen zien die hij ook is. Dat neemt niet weg dat zijn daad gruwelijk is en dat ik mijn zusje mis. Dat blijft zo. Maar ik heb gevoeld dat er op dat moment heling kon plaatsvinden aan twee kanten.”

“Ik heb jullie vergeven”
In de tweede aflevering van ‘Vergeef het Maar’ (vanaf 20 november online) deelt Ina van Steenis haar verhaal. Ze werd in haar jeugd altijd gepest. Op de basisschool, op de middelbare school en zelfs tijdens haar vervolgopleiding. Wanneer ze jaren later uitgenodigd wordt voor een reünie van die opleiding, verrast ze al haar oud-klasgenoten met haar boodschap: “Ik heb jullie vergeven.”

--:--