Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zieke Erfenis

Wat betekent het als je een grote kans hebt op een erfelijke aandoening? EO-journalist en podcastmaker Nicole de Jong weet daar alles van. Zij heeft 50 procent kans om drager te zijn van een hersenaandoening: de Katwijkse ziekte. Lees meer

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In de podcast Zieke Erfenis gaat Nicole in gesprek met dragers en risicodragers van een erfelijke ziekte over de keus om zich wél of niet te laten testen. Tegelijkertijd onderzoekt ze die vraag voor zichzelf en neemt ze een besluit of ze daadwerkelijk haar DNA wil laten onderzoeken.

Katwijkse ziekte

De hersenaandoening waarover het gaat is D-CAA, beter bekend als de Katwijkse ziekte. Deze ziekte veroorzaakt hersenbloedingen. Vijf jaar geleden overleed Nicoles vader aan de gevolgen van zijn zesde hersenbloeding. En vanaf het moment dat hij de diagnose kreeg, is duidelijk dat ook zij risico loopt op deze aandoening. Nicole: “Hoe emotioneel en ingrijpend het voor mij persoonlijk ook is om deze podcast te maken, ik hoop echt dat mijn verhaal andere families kan helpen waarin een erfelijke aandoening voorkomt. Ik weet uit ervaring dat het troostend en bevrijdend kan zijn om er met elkaar over te praten, want je hoeft dit niet alleen door te maken.”

Impact

In de eerste afleveringen onderzoekt Nicole haar eigen stamboom, spreekt ze met haar familie over de impact van een erfelijke aandoening en duikt ze in de wereld van embryoselectie en verzekeringen. Later wordt duidelijk of Nicole besluit om zich te laten testen en of ze de uitslag van de DNA-test onder ogen wil komen.

Naar schatting zitten ongeveer 700.000 mensen in Nederland in een soortgelijke situatie. Zij hebben 50 procent kans op een erfelijke aandoening met een hoog risico op een ernstige ziekte. Hierbij kan gedacht worden aan de erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker, maar ook bepaalde hartziekten.

--:--