dinsdag 9 maart om 22.35 uur op NPO 2

2Doc: Prison for profit - EODocs documentaire

De Mangaung gevangenis is de eerste gevangenis in Zuid-Afrika die wordt geëxploiteerd door een privaat beveiligingsbedrijf. Het wereldwijd opererende Britse bedrijf G4S belooft de beste faciliteiten en de meest humane behandeling voor alle gevangenen voor de laagste prijs, maar in de praktijk komt hier niets van terecht. Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken.

Nu kijken

Bekijk de laatste aflevering

Van dinsdag 9 maart 2021 op

Prison for profit
Prison for profit

‘Prison for Profit’ toont aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen kan dit hebben voor de samenleving? Een privaat bedrijf is gebaat bij winst, en dus zoveel mogelijk gevangenen. Aan criminelen die het rechte pad kiezen verdienen ze niets.

In 2001 heeft de Britse beveiligingsmultinational G4S de hypermoderne Mangaung gevangenis in Bloemfontein, Zuid-Afrika geopend. Door middel van een veelbelovend plan om de gedetineerden binnen de muren te voorzien van gedegen opleidingen, goede verzorging en een veilige plek wordt de penitentiaire inrichting geopend.

Al snel wordt duidelijk dat het loze beloftes zijn. Het ambitieuze plan is veel te duur, en al gauw komen verhalen naar buiten over geweld, slechte werk- en leefomstandigheden, omkoping en marteling. Onderzoeksjournalist Ruth Hopkins onderzoekt de verhalen over buitensporig geweld, verwaarlozing en martelpraktijken die door gelekte bewakingsvideo’ en getuigenissen van ex-gevangenen en interviewt betrokkenen.

2Doc: Prison for profit

Bekijk hier

2Doc: Prison for profit

Klokkenluiders, ex-gevangenen en een onderzoeksjournalist schetsen een schokkend beeld van de eerste geprivatiseerde gevangenis van Zuid-Afrika.