Ga naar submenu Ga naar zoekveld

2Doc: Stop Filming Us

Een groeiende groep jonge mensen in Goma (Congo) herkent zich totaal niet in het beeld dat westerse filmmakers van hen schetsten. Lees meer

De stereotype beelden van armoede, oorlog en ziekte, in totale afhankelijkheid van het westen en ngo's, is een eenzijdig beeld en heeft niets te maken met de realiteit waarin ze leven. Een confronterende film die vragen stelt over onze opstelling naar en kijk op Afrika.

In Stop Filming Us toont filmmaker Joris Postema de worsteling van journaliste Ley Uwera, fotograaf Mugabo Baritegera en filmmaakster Bernadette Vivuya om hun eigen beleving van het leven in Goma vast te leggen en te laten zien.

Goma telt 250 westerse ngo’s en in deze door ngo’s gedomineerde economie past het beeld van een niet-functionerende overheid en een hulpeloze bevolking. Mugabo probeert juist de schoonheid van het leven in Goma te laten zien en Bernadette moet alle zeilen bijzetten om een film over haar visie op het koloniale verleden van Goma te financieren. Ley werkt ook voor westerse ngo’s en komt daardoor regelmatig in een ideologisch spagaat terecht: goedbetaalde westerse berichtgeving of een niet betaalde eigen mening. Wat is hun perspectief en hoe staan zij tegenover de donkere kanten van Goma?

Bekijk de trailer

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
2Doc: Stop Filming Us

Bekijk hier

2Doc: Stop Filming Us

Een groeiende groep jonge mensen in Goma (Congo) herkent zich totaal niet in het beeld dat westerse filmmakers van hen schetsten.

Regie: Joris Postema
Prijzen: Winnaar 'Dutch Movies Matter' op het Movies That Matter film festival 2020

--:--