Ga naar submenu Ga naar zoekveld

3Doc: Dagboek van mijn dwang

In ‘Dagboek van mijn dwang’ stappen we in de obsessieve wereld van de vijfentwintigjarige Rianne. Lees meer

Nu te zien op NPO Start

Rianne heeft een dwangstoornis en hoort de hele dag stemmen die haar vertellen wat ze moet voelen en wat ze moet doen. Om te laten zien wat haar dagelijkse strijd inhoudt, heeft ze een jaar lang alles gefilmd. Ze neemt ons mee in haar leven en laat ons horen wat zij continu hoort in haar hoofd.

Voice-over
Uniek aan de documentaire is de voice-over van Rianne, die haar gedachtes letterlijk laat spreken.
Voor de docu heeft Rianne een jaar lang haar leven gefilmd. Dat levert rauwe en confronterende beelden op. In de tv-docu is te zien hoe ze alle controle verliest als ze verliefd wordt op een drugsverslaafde jongen en haar verliefdheid verandert in een obsessie. Als er dwang in beeld is, spreekt Rianne middels de voice-over de woorden uit die zij in haar hoofd hoort.

Moed, hoop en verlangen
EO-hoofdredacteur Herman Wegter: “Bijzonder aan deze documentaire vind ik de eerlijkheid waarmee Rianne alles vastlegt en vertelt. Daardoor laat ze zien hoe het is om met een dwangstoornis te leven en kweekt ze op unieke wijze begrip voor mensen met psychische problemen. Ondanks alles toont ze moed, blijft ze hoop houden op een betere toekomst en verlangen naar ware liefde."

Innerlijke strijd
De documentaire begint met een ogenschijnlijk normaal ochtendritueel. Maar voor Rianne is dat een uitdaging. De stemmen spreken haar heel direct toe: “Je mag geen make-up op doen. Geen make-up op doen.” Toch doet ze lippenstift op. “Je luistert niet. Je luistert niet! Luister dan!” Vervolgens moet Rianne alles in haar keukenla en op haar bureau precies recht leggen; de zichtbare kant van de dwang. Gedurende de documentaire wordt steeds meer duidelijk welke strijd er in haar hoofd afspeelt en wat de impact daarvan is op haar leven.

Online minidocumentaires

Omdat er zo veel waardevol materiaal is, verschijnen er na de uitzending nog drie minidocumentaires online op npo3.nl.
In de eerste aflevering staat haar dagelijks leven centraal. Ze gaat naar school, spreekt af met vrienden en laat zien hoe dat in combinatie met haar dwang vaak te veel wordt. In aflevering tweede aflevering laat Rianne zien hoe de dwang haar leven belemmert in sociale contacten. Ook ontdekt ze hoe haar beste vriendin en ouders haar dwang ervaren. De derde en laatste aflevering neemt ze de kijker mee in de zoektocht naar hulp. Ze staat meer dan een jaar op de wachtlijst, en dat heeft gevolgen op haar leven.

Bekijk op npo3.nl

EO nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--