Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EOdoc: 'De dochter van de dominee'

Christine Boersma is filmmaker en domineesdochter. Het geloof en de kerk stonden centraal in haar opvoeding. Maar ze twijfelt of ze nog wel gelooft. Wie is ze eigenlijk zonder het geloof? En hoe vertelt ze haar ouders dat ze niet meer gelooft?

zaterdag 23 oktober om 23.20 uur op NPO 3
Bekijk via NPO Start

In de EOdoc ‘De dochter van de dominee’ gaat Boersma open en eerlijk in gesprek met haar broers en ouders. De documentaire vertelt het verhaal van filmmaker en domineesdochter Christine Boersma. Sinds een aantal jaren heeft ze sterke twijfels over het geloof waar haar ouders haar mee hebben opgevoed. Boersma is zich bewust geworden van de religieuze bubbel waar ze jarenlang in leefde. In deze egodocumentaire biecht ze deze twijfels aan haar ouders op.  Dit levert emotionele en soms pijnlijke gesprekken op die ze vastlegt met haar camera.

VPRO-documentaireprijs 2021

Op vrijdag 8 oktober is de VPRO-documentaireprijs 2021 uitgereikt aan de crew van EOdoc De dochter van de dominee. De prijs wordt voor de veertiende keer door de VPRO uitgereikt aan de beste eindexamendocumentaire van de Nederlandse Filmacademie.
Het oordeel van de jury bestaande uit Anouk Kamminga (hoofdredacteur VPRO), Karen van Dijk (eindredacteur VPRO) en Barbara Truyen (hoofd documentaire VPRO) was unaniem: 'Deze film verraste ons van alle films het meest. De film doet pijn, schuwt de kwetsbaarheid niet en komt recht uit het hart. De originele vertelvorm nodigt uit tot ongemakkelijke ontboezemingen. Daar ontkomt ook de maker niet aan. De spanning in de montage wordt sterk opgebouwd en neemt ons mee in het hoofd en twijfels van de maker. We zaten als kijkers op het puntje van de stoel, nieuwsgierig naar de uitkomst. Een afloop die liefdevol blijkt maar ook aan alle kanten schuurt.'
Met de VPRO-documentaireprijs wil de VPRO jong documentairetalent stimuleren. De prijs wordt toegekend aan het team dat op de Nederlandse Filmacademie de beste eindexamendocumentaire realiseert.

Christine gelooft niet meer in God. Hoe zullen haar ouders reageren?

Lees ook over:

Christine gelooft niet meer in God. Hoe zullen haar ouders reageren?
--:--