Ga naar submenu Ga naar zoekveld

3Lab: De jongens van de Broederweg

Een jaar lang worden drie jonge theologie studenten. Hoe ziet hun studentenleven eruit? En wat drijft hen om dominee te worden? Lees meer

3Lab: De jongens van de Broederweg

Simon (24 jaar) is tweedejaars theologiestudent: “Als je dominee wordt, is dat een toewijding voor je hele leven. Ik heb dat er wel voor over, maar weet niet of ik het aankan.” Hij gaat zich voorbereiden op zijn eerste preek in een voor hem onbekende gemeente. De zenuwen lopen op en de ochtend loopt anders dan verwacht. Ben (25 jaar) houdt wel van een studentenfeestje en zou een praktisch beroep zich ook goed eigen kunnen maken. Toch kiest hij ervoor om dominee te worden: “Als het over de kerk of geloven gaat, wordt er iets in mij wakker. Daar wil ik mee bezig zijn.” Martin (28 jaar) is bijna klaar en mag al bijna voorgaan als predikant. Toch twijfelt hij of hij wel predikant moet worden: “Ik ken genoeg mensen in de kerk die met vingertjes staan te wijzen over wat er volgens hen niet klopt. Ik twijfel of ik daar mijn best voor wil doen.” Zijn passie ligt meer bij jongeren die nog zoekend zijn. De studenten nemen de kijker mee in hun twijfels en vertellen over wat hen drijft om hun studie aan de Technologische Universiteit in Kampen af te maken.
 
Coming-of-age
Het studentenleven van de drie twintigers zal voor veel jongeren lijnrecht tegenover hun eigen studentenleven staan. Michiel van de Kamp heeft als maker de drie studenten een lange tijd gevolgd tijdens hun studentenfeestjes, borrelavonden, werk en stages in hun kerken: “Ik vind het verhaal van de Broederweg heel intrigerend, omdat het een inkijkje geeft in een wereld die voor de meeste Nederlanders verborgen is gebleven, maar tegelijkertijd ook een ‘coming-of-age’ verhaal is. Ze gaan door een proces van opgroeien, fouten maken en twijfel die alle jonge mensen meemaken tijdens hun studententijd en dus herkenbaar zal zijn. Door een langere periode te filmen in het studentenhuis aan de Broederweg 8 kan ik dit proces van dichtbij laten zien.”
 
De éénmalige documentaire is op 14 maart te zien om 23.20 uur bij de EO op NPO 3/3lab en online op het YouTube-kanaal van 3lab.

--:--