Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Adieu God?

In ‘Adieu God?’ gaat Tijs van den Brink met bekende Nederlanders in gesprek over God, geloof en geloofsgemeenschap. De gasten in dit programma zijn in hun persoonlijk leven met religie in aanraking gekomen, meestal in hun opvoeding. Vaak zegden ze de kerk of geloofsgemeenschap vaarwel. Maar namen ze daarmee ook afscheid van God?

Nu kijken

Wil je meer?

Naar de website

Wil je meer?

Bekijk de laatste aflevering

Van maandag 19 april 2021 op

Sylvana Simons
Sylvana Simons

Nieuw seizoen ‘Adieu God?’ met Jan Terlouw, Jeangu Macrooy, Arnon Grunberg en Sylvana Simons

Maandag 1 maart ging het zestiende seizoen van 'Adieu God?' van start met als eerste gast schrijver en voormalig D66-leider Jan Terlouw (89). Zijn vader was dominee. In zijn jeugd maakte hij kennis met de ‘ongelooflijk mooie’ verhalen uit het Oude Testament en voerde hij thuis diepzinnige gesprekken over goed en kwaad. Maar rond zijn negende begon Jan kritische vragen te stellen over het geloof, zo vertelt hij aan Tijs in ‘Adieu God?’. Want hij zag allerlei ongerijmdheden, zowel in de Bijbel, als in de wereld om hem heen. Met zijn vader praatte hij openlijk over die twijfels, zonder dat dit tot ruzies leidde. Daardoor kreeg Terlouw geen afkeer van het geloof, maar hij nam er wel afscheid van. Sindsdien noemt hij zichzelf agnost. Maar dat niet weten of  God bestaat heeft volgens hem juist wel iets moois. 

Andere gasten dit seizoen zijn onder anderen schrijver Arnon Grunberg, politica Sylvana Simons en deejay Igmar Felicia.

Spannende en openhartige gesprekken

Presentator Tijs van den Brink heeft inmiddels maar liefst 129 afleveringen gemaakt van Adieu God? ‘Van die gesprekken heb ik geleerd dat de verschillen tussen gelovigen en ongelovigen kleiner zijn dan ik dacht.’
 
In eerdere seizoenen sprak Tijs onder anderen Dries van Agt, Theo Maassen, Herman Finkers, Ferd Grapperhaus, Robbert Dijkgraaf, Trijntje Oosterhuis. Hoe zijn zij in aanraking gekomen met geloof? Zijn ze ermee opgevoed en hebben ze besloten de kerk te verlaten? Of zijn ze juist, tegen de stroom van de tijd in, gebleven? En, gelovig of ongelovig: hoe proberen ze zin te geven aan hun leven?

Tijs neemt een beeld van Jezus mee naar het gesprek om de gast te vragen naar hoe hij of zij naar Jezus kijkt. Gasten krijgen ook de ruimte om Tijs te bevragen op zijn geloof. Dat levert spannende en openhartige gesprekken op over de grote vragen van het leven.

Adieu God?/Mariabeeld