Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bloedland

In de serie ‘Bloedland’ gaat programmamaker Johan Eikelboom op zoek naar hoop en verzoening in de hevige strijd om het Zuid-Afrikaanse land. Lees meer

Nu te zien op NPO Start

In de driedelige roadmovie gaat Johan Eikelboom in gesprek met de veelkleurige bevolking van Zuid-Afrika in een zoektocht naar verzoening. Witte boeren die hun grond en boerderijen verdedigen tegen de politiek van landonteigeningen én tegen gewelddadige overvallen. Zwarte inwoners die in de dagelijkse strijd om hun bestaan het land opeisen dat Nederlandse of Britse kolonisten ooit bemachtigden van hun voorouders. En gekleurde inwoners die, decennia na de officiële afschaffing van het apartheidsregime, vechten voor de erkenning dat de grond waarop ze leven ook hùn grond is.

Johan Eikelboom: “Het is een prachtige roadtrip door een geweldig land. Fascinerend om te zien hoe de mensen die wij ontmoeten zo emotioneel verbonden zijn met hun land. Allen op hun eigen manier. De een wil het verdedigen, de ander delen. Het is een strijd die nog lang zal duren. Maar er is hoop.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De kijker wordt meegenomen van het noordoostelijke Krugerpark tot aan de Westkaap in het zuidwesten van het land. En van de dichtbevolkte buitenwijken van Johannesburg tot aan de uitgestrekte binnenlanden van de Oostkaap.

Landonteigening
In ‘Bloedland’ wordt onder meer het leven van de blanke boerenfamilie Hattingh geportretteerd. Hun immense landgoed is al 11 generaties in de familie. De grond en haar geschiedenis zijn daarmee onlosmakelijk met het geslacht-Hattingh verbonden. Een eventuele landonteigening is dan ook ondenkbaar voor de Hattinghs. Vader Hattingh bereidt zijn kinderen dan ook voor door middel van schietles.

--:--