Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Joden & de Oranjes

Tweeluik over de band tussen het Oranjehuis en de Nederlandse Joodse gemeenschap. Lees meer

Nu te zien op NPO Start

De indrukwekkende woorden van koning Willem Alexander tijdens de Dodenherdenking vormen de aanleiding om de bijzondere relatie tussen de Joodse gemeenschap en het Oranjehuis in beeld te brengen. Al eeuwenlang al wordt er in de synagogen iedere sabbat gebeden voor het welzijn van de koninklijke familie en de regering. Maar met de vlucht van koningin Wilhelmina en de leden van het kabinet in mei 1940 heeft het Oranjehuis zich langdurig van de Joodse gemeenschap vervreemd.

Het omstreden huwelijk van kroonprinses Juliana met de voormalige SS-er Bernhard von Lippe Biesterfeld, de passieve houding tijdens de oorlog en de latere verloving van kroonprinses Beatrix met de Duitse diplomaat Claus von Amsberg gaven de Joodse gemeenschap een gevoel van onveiligheid. Het waren koningin Beatrix en prins Claus die gaandeweg vanaf 1980 het vertrouwen van de Joodse gemeenschap grotendeels wisten terug te winnen en koning Willem Alexander die zich heeft ingezet om dit pijnlijke deel van de Nederlandse geschiedenis af te sluiten.

Het documentaire tweeluik is gemaakt in samenwerking met Blauw Bloed, met dank aan o.m. de historici Bart Wallet en Karin Hofmeester, journalist Hans Knoop en schrijver Ies Vuijsje. Verteller is zangeres Shirma Rouse.

De volgende pagina's vind je mogelijk ook interessant:

Blauw Bloed
Joods bij de EO

Foto's bij 'De Joden & de Oranjes'

--:--