Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dynasties

Een boeiend inkijkje in het leven van zes bijzondere wilde dieren die in moeilijke omstandigheden toch een gezin proberen te stichten. Lees meer

Dynasties

De schitterende BBC-natuurserie Dynasties II is vanaf zaterdagavond 25 juni te zien op NPO 1. De EO zendt dan de zes delen van deze opvolger van de in 2018 uitgezonden eerste serie Dynasties uit. In deze nieuwe reeks worden zes nieuwe dieren gevolgd die in moeilijke omstandigheden toch een gezin proberen te stichten. De Nederlandse verteller die te horen is in Dynasties II is Peter Drost.

In deze zesdelige serie volgen de makers van de BBC achtereenvolgens het stokstaartje, de poema, de olifant, het jachtluipaard, de gevlekte hyena en de makaak. Doordat de makers de dieren lange tijd volgden, konden ze unieke beelden maken.

EO en natuur

Al jarenlang zijn de natuurseries die de EO uitzendt hoog gewaardeerd door de Nederlandse kijker. Verschillende series behaalden ruim een 8.5 als waarderingscijfer en trokken vele kijkers; 1,5 miljoen kijkers per uitzending was geen uitzondering. Natuur en wetenschap is voor de EO een belangrijk thema.

Deel 1 Stokstaartje

Een jong alfavrouwtje van een stokstaartjesfamilie leeft in de onherbergzame schoonheid van de Madgadikgadi-zoutvlakte. Om haar jongen in leven te houden moet ze haar familiegroep tot een eenheid smeden die rivalen, roofdieren en heftige zandstormen het hoofd kan bieden. Haar koninkrijk is een omgeving waar stokstaartjes zich nog net kunnen handhaven: het kan er vijftig graden worden en er valt maandenlang geen regen.

Deel 2 Poema

Een poemamoeder moet ploeteren om haar vier welpen, haar grootste nest tot nu toe, groot te brengen in de ruige bergen van Patagonië. Vier jongen grootbrengen is in elk jaargetijde al een hele opgave. Maar met de winter voor de deur, staat haar een bijna onmogelijke taak te wachten.

Deel 3 Olifant uitzenddatum: 16 juli

In Kenia leidt een ongelooflijk zeldzame gebeurtenis ertoe dat een moederolifant voor de uitdaging van haar leven komt te staan. Ze heeft een tweeling gekregen en de moeder kan niet zonder de hulp van haar familieleden. Samen moeten ze de kalfjes beschermen tijdens hun eerste en gevaarlijkste jaren van hun leven.

Deel 4 Jachtluipaard

Voor een jachtluipaardenvrouwtje is het een heel gevecht om haar dierbare jongen groot te brengen en ze voor te bereiden op een leven zonder haar. Maar twee van haar vorige veertien welpen hadden een volwassen leeftijd bereikt. Met drie nieuwe jonge dochters heeft ze een allerlaatste kans om een dynastie op te bouwen.

Deel 5 Gevlekte hyena

Wanneer er een jonge rivaal opduikt, heeft een alfavrouwtje van een groep gevlekte hyena’s de grootste moeite om aan de macht te blijven. En hun leefgebied, Liuwa Plain in Zambia, is in de greep van de ergste droogte sinds mensenheugenis.

Deel 6 Makaak

Het Atlasgebergte in Marokko vormt het decor van een gewelddadige machtsstrijd tussen maar liefst tien mannetjes berberapen. Het mannetje Mac komt als overwinnaar uit de strijd. Hij is sterk maar onervaren. De macht behouden en een eigen dynastie stichten vormen de grootste uitdaging waar hij ooit voor heeft gestaan.

Dynasties seizoen II

Kijk vanaf 25 juni op NPO Start het nieuwe seizoen van Dynasties met de stokstaartjes, de poema, de olifant, het jachtluipaard, de gevlekte hyena en de makaak in de hoofdrol. 

--:--