Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO Allegro: Van Sweelinck tot Stravinsky

Klassieke werken waarbij de Psalm, de Mis en het Requiem de belangrijkste bouwstenen vormen. Lees meer

Nu te zien op NPO Start

Tussen Pasen en Pinksteren zendt de EO op zondagmiddag vier bijzondere klassieke werken uit. EO-presentator Giovanca Ostiana reist met dirigent Patrick van der Linden en zijn Ars Musica koor en orkest door vier eeuwen religieus klassieke muziek en gaat op zoek naar de betekenis van de muziekstukken en hun componisten, toen en nu.

Als inspiratielijn volgt ‘Allegro’ Sweelinck tot Stravinsky, omdat het in 2021 zowel het herdenkingsjaar van Sweelinck (400 jaar) als van Stravinsky (50 jaar) is. Verder staan ook Johann Sebastian Bach en Johannes Brahms centraal in uitzendingen van ‘Allegro.’ De EO zendt in ‘Allegro’ verschillende religieuze klassieke werken uit. In de eerste vier afleveringen zijn de Psalm, de Mis en het Requiem de belangrijkste bouwstenen.

Giovanca
Voor Giovanca is dit naast de dinsdageditie van de talkshow ‘Op1’ het eerste tv-programma dat ze voor de EO presenteert. “Ik ben opgegroeid met kerkmuziek en groot liefhebber van gospelmuziek. Ik vind het bijzonder dat ik opnieuw in aanraking kom met klassieke werken die hun oorsprong hebben in de kerk. Wat ik leuk vind is dat ik samen met de kijker door een dirigent en zijn ensemble wordt meegenomen in religieuze klassieke werken van de renaissance tot nu. Van componisten die grote impact hebben gehad op de muziek vandaag aan toe.”

‘Allegro’ is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het extra cultuurfonds dat de overheid in verband met de gevolgen van Corona voor de cultuursector beschikbaar heeft gesteld.

Corona heeft ook voordelen

Corona heeft ook voordelen

Soliste Margriet Rietveld over het unieke van Allegro.

Lees het gehele Visie-interview

In elke aflevering staat een bijzonder werk centraal. Daarbij ligt de nadruk op liturgische muziek uit de christelijke traditie: de psalm, cantate, requiem en mis vormen de bouwstenen.

18 april - Sweelinck
25 april - Johann Sebastian Bach

2 mei - Johannes Brahms 
9 mei - Igor Stravinsky 

Met het initiatief NPO Cultuur biedt de Nederlandse Publieke Omroep een alternatief podium aan de cultuursector en artiesten die geraakt worden door de coronamaatregelen. De NPO heeft zenders en andere platforms opengesteld voor extra cultuuraanbod. De programma’s van NPO Cultuur zijn in de eerste helft van 2021 te zien via lineaire tv-zenders en te beluisteren via de radiozenders van de NPO, maar ook 24 uur per dag via het voor iedereen beschikbare themakanaal NPO 2 extra en on demand via de platforms NPO Luister en NPO Start.

Presentator

Gepresenteerd door

Giovanca Ostiana

--:--