zaterdag om 17.10 uur op NPO 2

EO Metterdaad

Het programma EO Meterdaad zet zich via televisie en radio in voor een wereld zonder armoede en onrecht. Daarom vertellen we al 45 jaar hoopvolle verhalen en werven we fondsen voor wereldwijde hulp.

Nu kijken

Bekijk de laatste aflevering

Van zondag 9 mei 2021 op

De verhalen van gevluchte Nigeriaanse christenen zijn stuk voor stuk gruwelijk en traumatisch. De strijd tussen de overheid en terreurorganisaties, zoals Boko Haram, heeft duizenden mensen het leven gekost. Miljoenen mensen zijn op de vlucht. EO Metterdaad komt in actie voor deze getraumatiseerde vluchtelingen in nood. “Zelfs in deze situatie horen we verhalen van hoop en vergeving. Dat geeft een extra drijfveer om in actie te komen. Deze mensen zijn een ongelofelijke bron van inspiratie,” vertelt Nienke Bakker, hoofd van EO Metterdaad.
EO Metterdaad wil met de actie hulp bieden aan de slachtoffers van dit gruwelijke geweld, want hoe moet je verder leven na deze traumatische gebeurtenissen? Professionele traumazorg is van levensbelang en geeft hoop om verder te leven. “Met de opgehaalde giften krijgen de slachtoffers de juiste zorg,” geeft Nienke aan.

Vergeven of vergelden
Dat traumazorg van levensbelang is voor deze slachtoffers ondervindt EO Metterdaad als ze met de slachtoffers in gesprek gaan. Bijvoorbeeld het verhaal van Ijanada (aflevering 1 ‘Kalifaat of kogel op 13 februari). Zij werd ontvoerd door Boko Haram, kreeg twee kinderen, maar ontsnapte. Haar christelijke dorpsgenoten zien deze kinderen als ‘van de vijand’. Want naast geweld, trekt de terreur ook diepe sporen van angst en wantrouwen door de gemeenschappen. Tijdens haar traumaverwerking, leerde Ijanada dat ‘alles wat God maakt mooi is’. Dus ook haar kinderen. Ze vertelt: ‘Ik ben bevrijd van verbittering en wrok. Heb mogen leren om te vergeven. Zelfs de mannen die mij dit aandeden.’  

Getuigenissen Nigeriaanse christenen  
In vier afleveringen van EO Metterdaad ziet de kijker meer indrukwekkende getuigenissen van Nigeriaanse vluchtelingen. De afleveringen zijn te zien op: zaterdag 13, 20 en 27 februari en zaterdag 6 maart om 17.35 uur op NPO 2. Ook zijn de verhalen te lezen op metterdaad.eo.nl.  

Over de actie
De actie van EO Metterdaad voor getraumatiseerde Nigeriaanse christenen loopt van woensdag 10 februari tot en met dinsdag 9 maart. Met de opgehaalde giften krijgen slachtoffers van het gruwelijke geweld professionele traumazorg en leren voorgangers hoe ze christenen kunnen bijstaan. Meer over deze actie en indringende verhalen van slachtoffers vind je op de website van EO Metterdaad.