Ga naar submenu Ga naar zoekveld

13-jarige Sharlet wil leren, niet werken

21 juni 2024 | Leestijd 2 min

Sharlet droomt ervan om journalist te worden. Als ze het aanbod krijgt om te filmen met een telefoon van het EO Metterdaad-team, hoeft ze niet lang na te denken. Toch verloopt de weg naar deze toekomst niet zonder horten en stoten: Sharlet moet vaak werken en kan daardoor niet altijd naar school.

Van ’s ochtends tot ’s avonds is Sharlet in de weer. Na het opstaan helpt ze haar moeder met het aankleden van haar zusje en het schoonmaken van het huis. Na schooltijd gaat ze langs de deuren om groenten te verkopen. Dit is de enige bron van inkomsten voor het gezin. “We hebben het vaak moeilijk”, vertelt Sharlet, terwijl de tranen over haar wangen biggelen. “Regelmatig ga ik zonder eten naar school en huilt mijn zusje de hele dag van de honger.”

Kinderarbeid

Het gebeurt weleens dat ze door het werk niet naar school kan. Een docent vertelt dat hij haar moeder zelfs eens heeft gebeld om te vragen waar ze was. “Haar gezinssituatie is financieel gezien lastig. Maar onderwijs is belangrijk voor haar, zodat ze later haar familie kan ondersteunen.” Sharlet ziet het wel voor zich: “Als ik later journalist word, ligt de wereld voor me open. Ik wil dan kinderen helpen die in de kinderarbeid vastzitten en die niet naar school kunnen.” 

Dit project wordt uitgevoerd door partnerorganisatie Kerk in Actie. In Kenia is schooluitval door kinderarbeid nog altijd een groot probleem. EO Metterdaad wil dat meer kinderen naar school kunnen. Help je mee?

Geef nu

Meer over het project

--:--