Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Abak heeft geen eten in de kraamtijd

22 december 2022 | Leestijd 2 min

In Zuid-Soedan is een grote regio overstroomd, waardoor duizenden mensen hun oogst kwijt zijn. Ook het gezin van Abak heeft bijna niks meer over. EO Metterdaad wil projecten ondersteunen die de voedselproductie in het land vergroten.

Abak laat zien wat er van de oogst over is na de overstromingen die er jaarlijks zijn en steeds heviger worden. “De opbrengst is goed voor tien dagen eten.” Haar man Anjar gaat elke dag op pad om werk te vinden. Abak kan hem niet goed helpen, omdat ze hoogzwanger is. Toch doet ze wat ze kan en plukt ze – al zittend – pinda’s. Na een dag hard werken heeft het gezin 1,50 euro verdiend. Net genoeg voor één keer middag- en avondeten.

Geen kerstdiner

Op een nacht wordt hun zoon ziek. Hij heeft medicijnen nodig, maar daarvoor moeten ze naar het ziekenhuis. “Dat geld hebben we niet. We kunnen zelfs geen eten kopen vandaag.” Ook een kerstdiner bereiden wordt een uitdaging. “We moeten maar hopen dat we eten hebben. Dat kunnen we alleen kopen als we werk hebben. Maar met kerst ligt alles stil.” 

Baby

Te midden van de ellende gebeurt er iets wonderlijks: Abak bevalt van een gezond zoontje. Helaas kan ze niet écht genieten van de kraamtijd. Door de bevalling kon haar man niet werken, dus er is geen geld voor eten…

EO Metterdaad wil helpen de voedselproductie in het land te vergroten, zodat gezinnen als dat van Abak niet opnieuw alles verliezen. Dit kerstproject wordt uitgevoerd door onze partnerorganisaties ZOA en Dorcas. Help je mee?  

Geef nu!

Meer over het project

--:--