Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Adut hoopt op een kerst mét eten

18 december 2022 | Leestijd 2 min

Voor het kerstproject van EO Metterdaad zijn we afgereisd naar Zuid-Soedan, waar Adut, haar man Anjar en hun zes kinderen wonen. Ze hebben nog nooit kerst kunnen vieren, door gebrek aan geld of eten voor een fatsoenlijke kerstmaaltijd. Zal daar dit jaar verandering in komen?

De gezinsleden leven van een klein stukje land rondom hun hut. Door de droogte en de daaropvolgende overstromingen is de oogst deels mislukt. Adut: “We gaan regelmatig met een lege maag naar bed. Slapen doen we dan nauwelijks.” Omdat het gezin niet van zijn eigen oogst kan leven, moet het eten kópen. Dat valt flink tegen: vorig jaar kostte een zak meel 25 euro, nu is die bijna 80 euro. Adut: “In plaats van met één blik meel per dag, moeten we het met een halve doen. Mijn kinderen krijgen net genoeg eten om te overleven.”

Weg bouwen

Om geld te verdienen gaat Anjar regelmatig op zoek naar dagklussen. Helaas verdient hij meestal te weinig om zijn gezin te voeden. Gelukkig kan hij nu meedoen aan het ‘Geld voor werk’-programma. Hier krijgt hij meer betaald dan bij zijn andere dagklussen. Anjar: “Ik werk met 150 mensen aan een weg die dorpen aan elkaar verbindt. Door dit werk hebben we kippen en een schaap kunnen kopen.” En ja: het project heeft ervoor gezorgd dat het gezin dit jaar voor het eerst Kerst kan vieren met lekker én genoeg eten.

Dit kerstproject wordt uitgevoerd door onze partnerorganisaties ZOA en Dorcas. EO Metterdaad wil graag meer gezinnen in Zuid-Soedan helpen hun leven te verbeteren. Doe je mee? 

Geef nu!

Meer over het project

--:--