Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Arjan Lock over extreme droogte in Kenia

19 mei 2022 | Leestijd 2 min

In Ethiopië, Kenia en Somalië sterft mogelijk elke 48 seconden iemand van de honger, als gevolg van de droogte. Dat is het alarmerende bericht van hulporganisaties deze week. EO-directeur Arjan Lock is op dit moment voor EO Metterdaad in Kenia, één van de landen in Oost-Afrika waar al jarenlang niet genoeg neerslag valt. Hij ziet met eigen ogen wat de gevolgen zijn.

Het is in 40 jaar nog nooit zo droog geweest in Kenia. Arjan Lock verblijft in het droge noorden van het land en hoort veel schrijnende verhalen van mensen die extreme honger hebben: “Het is dramatisch om te zien.” Op de plekken waar hij komt, is al jarenlang geen regen gevallen. “Veel Kenianen zijn veehoeders, mensen die leven van de verkoop van hun geiten en koeien. Omdat er geen regen valt, groeit er ook niks. En als er geen gras is, gaat als eerst het vee dood.” 

Hij sprak er een oudere man, die zijn kleinzoon niet naar school kan sturen omdat hij simpelweg geen geld heeft. “Hij kan zijn koeien niet verkopen, omdat hij geen koeien meer heeft. Dan zie je hoe genadeloos die droogte is. Mensen kunnen gewoon niks meer en er ontstaan conflicten over landbouwgrond.” Volgens Arjan kent ieder gezin hier de dramatische gevolgen van honger, van niet naar school kunnen gaan en van geen perspectief meer zien. 

Draag jij bij aan water, voedselpakketten en medische hulp in Oost-Afrika?

Geef nu!

Meer over het project

--:--